A brit fiatalok nem kérnek a monarchiából

A britek többsége továbbra is pártolja a királyság intézményét, az átlagon belül azonban a fiatalok alig harmada szeretné, hogy az ország államformája a jövőben is monarchia legyen.

A legnagyobb brit közvéleménykutató intézet, a YouGov a BBC közszolgálati médiatársaság megbízásából végzett országos felmérést III. Károly király közelgő koronázása alkalmából.

A 4592 felnőtt brit állampolgár bevonásával elvégzett reprezentatív vizsgálat hétfőn ismertetett eredményei szerint a válaszadók 58 százaléka nyilatkozott úgy, hogy szeretné a monarchia fennmaradását, 26 százalék szerint választott államfőnek kellene az ország élén állnia.

Az átlagon belül azonban rendkívül széles eltérések mutatkoznak az egyes korcsoportok között: a 65 év felettiek 78 százaléka támogatja a királyság fennmaradását, a 18-24 év közöttiek körében ugyanakkor csak 32 százalék a monarchia híveinek aránya.

A YouGov felhívja mindazonáltal a figyelmet arra, hogy a legfiatalabb felnőtt korosztály egyben a legbizonytalanabb is: ebben a korcsoportban a választott államfő vezette köztársasági államforma támogatottsága is csak 38 százalékos, a bizonytalanok aránya viszont 30 százalék, messze a legmagasabb az összes vizsgált korosztály közül.

A 65 évesnél idősebbek mindössze 15 százaléka támogatná Nagy-Britannia köztársasággá válását, és ebben a korcsoportban alig 7 százalék nem tudott egyértelmű választ adni arra a kérdésre, hogy a királyság és a köztársasági államforma közül melyiket pártolná.
Ebben a kérdésben sarkos az ellentét a politikai táborok között is.

A YouGov/BBC-felmérés kimutatása szerint a kormányzó Konzervatív Párt támogatóinak 82 százaléka, a legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt szavazói közül viszont csak 44 százalék mondta magát a monarchia hívének.

Éles a kontraszt azok között is, akik a bennmaradásra, illetve a kilépésre szavaztak a brit EU-tagságról 2016-ban rendezett népszavazáson.

Azok közül, akik a további brit EU-tagságra voksoltak, 54 százalék szeretné a monarchia fennmaradását, azoknak a táborában azonban, akik a kilépésre szavaztak, 72 százalék a királyság támogatóinak aránya.

A hét évvel ezelőtti referendumon a résztvevők szűk, 51,89 százalékos többsége arra voksolt, hogy Nagy-Britannia lépjen ki az Európai Unióból.

III. Károly király tavaly szeptember 8-án, édesanyja, II. Erzsébet királynő halála után lépett trónra, koronázása május 6-án lesz a londoni Westminster-apátságban.

Fotó: MOD/CROWN

Megxit – A brit monarchia alkonya?

Harry és Meghan szappanoperája csak következménye, de nem oka a monarchia kiüresedésének. Hajdú Tímea írása.