Németország újabb vizsgálatot indít az 1972-es müncheni mészárlás ügyében

A vizsgálat része annak a megállapodásnak, amelyet tavaly kötöttek a meggyilkolt 11 izraeli sportoló hozzátartozóival – adta hírül az AP.

A német kormány pénteken közölte, hogy nemzetközi szakértői bizottságot hozott létre az 1972-es müncheni olimpia elleni támadás körül történt események felülvizsgálatára, amelyben az izraeli csapat 11 tagját meggyilkolták.

A testület felállítása része volt annak a megállapodásnak, amelyet tavaly kötöttek a meggyilkolt 11 izraeli hozzátartozóival.

A belügyminisztérium nyolctagú, többnyire izraeli és németországi történészekből álló bizottságot nevezett ki.

Nancy Faeser belügyminiszter hangsúlyozta Németország elkötelezettségét „a történtek alapos felülvizsgálata” mellett.

A bizottság „szigorúan megvizsgálja a támadás előtti és utáni időszakot” is – mondta Faeser az AP által idézett nyilatkozatában.

„Különösen fontos számomra, hogy munkájuk során alaposan foglalkozzanak a családtagokkal való bánásmóddal is a támadás után”.

Ankie Spitzer, a mészárlásban meggyilkolt Andre Spitzer vívóedző özvegye azt mondta, hogy az áldozatok családjai „nagyon örülnek, hogy teljesítették a levéltár megnyitására és egy történészbizottság létrehozására vonatkozó kérésünket”.

„Hálásak vagyunk a bizottság kiváló tagjainak, hogy hajlandóak újra megvizsgálni a gyilkos támadást és annak következményeit” – tette hozzá.

„Ez rendkívül fontos a családok számára, és remélhetőleg igazságot szolgáltat a történelemnek”.

A NOB elnöke bocsánatot kért Izraelben a müncheni terrortámadás évfordulóján

„Minden, amit az olimpiai játékok képviselnek, összetört ötven évvel ezelőtt az izraeli olimpiai csapat elleni szörnyű támadással” – fogalmazott Thomas Bach.