A NOB elnöke bocsánatot kért Izraelben a müncheni terrortámadás évfordulóján

Thomas Bach elnök a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) nevében bocsánatot kért az 1972-es müncheni olimpián az izraeli sportolókat ért terrortámadás ötvenedik évfordulóján tartott Tel-Aviv-i megemlékezésen.

A német sportdiplomata beszédében hangsúlyozta, hogy a müncheni támadás az olimpiai mozgalom történetének egyik legsötétebb napja volt, és támadás volt az olimpiai játékok és annak értékei ellen.

„Minden, amit az olimpiai játékok képviselnek, összetört ötven évvel ezelőtt az izraeli olimpiai csapat elleni szörnyű támadással”

– mondta Bach, aki elnézést kért azért, mert sok évbe telt, mire a NOB méltó módon emlékezett meg az áldozatokról.

„Őszintén sajnálom azokat a fájdalmakat és gyötrelmeket, amiket mi okoztunk”

– tette hozzá.

A NOB vezetője előtt két héttel, a szeptember 5-i évfordulón a München melletti Fürstenfeldbruck légitámaszponton – a túszdráma utolsó helyszínén – Frank-Walter Steinmeier német államfő kért bocsánatot Németország nevében, amiért megtörténhetett a 11 izraeli állampolgár halálát okozót terrortámadás.

Jichák Herzog izraeli államfő bátornak és történelmi jelentőségűnek nevezte Steinmeier beszédét. Az évforduló előtti napokban sikerült véglegesíteni azt a megegyezést, miszerint Németország 28 millió eurót fizet az izraeli áldozatok rokonainak.

A palesztin terroristák 1972. szeptember 5-én a müncheni olimpiai parkban megtámadták az izraeli csapat szállását, két sportolót lelőttek, kilencet túszul ejtettek, és elbarikádozták magukat. Izraelben fogva tartott palesztin terroristák és Németországban fogva tartott német szélsőbaloldali terroristák szabadon bocsátását követelték. A terrorelhárításban tapasztalatlan német hatóságok túszmentő akciója nem sikerült, a rosszul kivitelezett művelet végére meghalt valamennyi sportoló, öt terrorista és egy német rendőr. A túszdráma után – a modern olimpiák történetében első alkalommal – a játékokat egy napra felfüggesztették.

Egy müncheni terrorista évekig Berlinben élt az 1972-es olimpiai mészárlás után

A német rendőrség tudta, hogy az 1972-es müncheni olimpián izraeli sportolókat túszul ejtő palesztinok egyike a támadást követően évekig Berlinben élt.