Egy müncheni terrorista évekig Berlinben élt az 1972-es olimpiai mészárlás után

A német rendőrség tudta, hogy az 1972-es müncheni olimpián izraeli sportolókat túszul ejtő palesztinok egyike a támadást követően évekig Berlinben élt, állította szombaton a Suddeutsche Zeitung napilap szerint – írja az Ujkelet.live

A játékok második hetében, szeptember 5-én hajnalban a palesztin Fekete Szeptember csoport nyolc terroristája lépett be a lazán őrzött olimpiai faluba, és egyenesen a Connollystrasse felé vették az irányt, ahol az izraeli delegációt elszállásolták. Az izraeli delegáció 22 főből állt – sportolókból, edzőkből és játékvezetőkből. Az olimpiai falu hátsó részében kaptak szállást. Akkoriban nem kísérte őket sem izraeli sem német biztonsági személyzet.

A terroristák berontottak az egyik lakásba, ahol izraeliek laktak, és az egyiküket arra kényszerítették, hogy vezesse őket egy másik, izraelieknek otthont adó lakásba. Az első támadásban két izraeli életét vesztette, további kilencet túszul ejtettek.

A terroristák izraeli börtönökben fogva tartott 234 palesztin fogoly szabadon bocsátását követelték, cserébe az általuk fogva tartott kilenc sportoló életéért. Feszült tárgyalásokkal teli nap után a német hatóságok beleegyeztek abba, hogy hagyják, hogy a terroristák túszaikkal együtt elhagyják az országot. Miután kezdetben beleegyeztek abba, hogy helikopterrel egy közeli NATO légibázisra vigyék őket, a terroristák azt követelték, hogy a túszaikkal együtt busszal vigyék őket.

A németek azt tervezték, hogy a repülőtéren lecsapnak a terroristákra, és kiszabadítják a túszokat. De a tervet rosszul építették fel, és még rosszabbul hajtották végre.

A repülőtéri tűzharcban mind a kilenc izraeli túsz meghalt, a nyolcból öt terroristával és egy német rendőrrel együtt.

A három életben maradt túszejtőt elfogták, de hetekkel később szabadon engedték, amikor 1972. október 29-én fegyveresek eltérítettek egy Lufthansa repülőgépet, és szabadon engedésüket követelték.

Az események láncolata okán Izrael ezt követően elindította akcióját a Fekete Szeptember vezetőinek levadászására.

Egy német napilap szombaton a müncheni rendőrség archívumában megjelent jelentésre hivatkozva arról számolt be, hogy a szabadon engedett három palesztin egyike évekig élt Berlinben.

A jelentés nem részletezte, hogy a három túlélő terrorista – Ibrahim Mosoud Badran, Samer Mohamed Abdulah és Abed Kair al Dnawly – közül melyik volt.

A Suddeutsche Zeitung szerint a müncheni rendőrséggel – amely a támadás kivizsgálásával foglalkozott –

a szövetségi bűnügyi hivatal közölte, hogy a kérdéses palesztin Nyugat-Berlinben él, és szinte naponta átjár Kelet-Berlinbe dolgozni a Palesztina Felszabadítási Szervezet (PFSZ) irodájába.

A három túszejtő szabadon bocsátását követően felröppent az az elmélet, hogy Nyugat-Németország segítette elő a szabadulásukat, hogy elkerülje a palesztin terroristák további hadműveleteit a területén.

„Feltehetjük a kérdést, hogy a rendőrség valóban cselekedni akart-e, vagy le akart mondani valaki letartóztatásról, hogy elkerülje a palesztin fegyveresek újabb támadását” Nyugat-Németországban, – mondta a napilapnak Dominik Aufleger német történész, aki ugyanazokhoz a dokumentumokhoz férhetett hozzá a kutatásához a támadásról, mint a lap.

Németország cinikus válasza Münchenre

„Bármennyire is szereti a békét kereső kívülálló szerepét magára ölteni, Németország mélyen benne van az izraeli-palesztin konfliktusban.”