Nem bojkottálja tovább az állami megemlékezéseket a horvátországi zsidóság

Közösen emlékeztek meg a jasenovaci koncentrációs tábor felszabadításának 78. évfordulójáról vasárnap a horvátországi állami és kisebbségi vezetők – közölte a HRT horvát közszolgálati televízió.

Az elmúlt néhány évben a horvátországi zsidó közösség képviselő külön megemlékezést tartottak, és Zoran Milanovic köztársasági elnök sem vett részt tavaly a központi állami megemlékezésen, néhány nappal azt megelőzően egyedül rótta le tiszteletét az áldozatok előtt.

A horvátországi zsidó, szerb és roma közösség tagjai éveken át azért bojkottálták a hivatalos állami megemlékezést, mert úgy vélték, „újra életre kelt az usztasizmus Horvátországban.

A Független Horvát Államban (NDH – az usztasák vezette bábállam) használt A hazáért készen állunk! (Za adom spremni!) köszöntést a Horvát Jogpárt délszláv háborúban létrehozott saját fegyveres ereje, a HOS veterán tagjai élesztették újra. 1998-ban bejegyzett egyesületük pecsétjében hivatalosan is szerepel a köszönés, és azóta minden következmény nélkül használják.

Ognjen Kraus, a horvátországi zsidó közösségek elnöke a sajtónak úgy nyilatkozott: idén azért jött el a megemlékezésre, mert a meghívót a Jasenovac Közintézmény igazgatójától kapta rá, akinek munkáját nagyra értékeli. Ugyanakkor rámutatott:

bár az elmúlt öt évben volt némi előrelépés az usztasa szimbólumok és köszönés közhasználatból való kitiltása terén, azok a dolgok, amelyekhez ragaszkodnak, nem történtek meg.

Náci karlendítéssel masíroztak Milánó utcáin a Dinamo Zagreb szurkolói

Az esetről videófelvétel is készült.

Mint mondta: ők az önkényuralmi jelképek használatának büntetőjogi tiltását kérték, de a parlament a héten csak a szabálysértési törvénykönyv módosítását fogadta el.

„Ez a volt Jugoszláviától átvett törvény kozmetikája. Csak a büntetéseket növelték meg, és nem tudni, hogy ezek a büntetések mire vonatkoznak”

– mutatott rá Kraus, hozzátéve, hogy így tovább folytatódhat a történelem meghamisítása és a jasenovaci, valamint más usztasa táborok tagadása.

Andrej Plenkovic kormányfő vasárnap üdvözölte a horvát zsidó nemzetiségi közösség döntését, hogy részt vesz a jasenovaci központi megemlékezésen. Úgy értékelte: a teljes állami vezetés és az összes nemzeti kisebbség képviselőinek részvétele az emlékmeneten fontos üzenet, és reményét fejezte ki, hogy ez a jövőben is így lesz.

„Továbbra is törekszünk arra, hogy önállósítsuk ezt a témát, felhívjuk a figyelmet az antiszemitizmus elleni küzdelemre, és ily módon – különösen a fiatal generációk számára – közvetítsük a történelem azon traumatikus pillanatait, amelyek fontosak, és amelyekről világos és határozott álláspontot kell képviselnünk” – mondta a kormányfő, hozzátéve, hogy olyan oktatási rendszert kell kialakítani, amely a fiatalokban tudatosítja a második világháború történéseit.

A jasenovaci komplexumban, amelyet „horvát Auschwitzként” is emlegetnek, becslések szerint mintegy 80-90 ezer embert öltek meg.

Az áldozatok több mint fele szerb volt, de horvát és boszniai zsidókat, cigányokat és olyan horvátokat is kivégeztek, akik nem értettek egyet az NDH rendszerével. Az áldozatok között sok ezer gyerek volt. Az 1337 napon át működtetett usztasa tábort 1945. április 22-én szabadították fel.

Egy horvát tanárnő usztasának öltöztette a végzős osztályát

A középiskolások az utolsó tanítási napon fotózkodtak usztasának öltözve.