Egy horvát tanárnő usztasának öltöztette a végzős osztályát

A Horvát Tudományos és Oktatási Minisztérium csütörtökön a leghatározottabban elítélte azt a Bródban történt esetet, amely során egy helyi középiskola végzős diákjai a levegőbe emelt jobb kézzel fotózkodtak.

A diákok az utolsó tanítási napon, terepszínű nadrágot, fekete barettet és fekete pólót viselve pózoltak tanárukkal egy fotóhoz. A pólójukon egy felirat szerepelt, amely a második világháborúban a náci szövetséges usztasa rezsim által használt „A hazáért készen” üdvözletre utalt.

A minisztérium közölte, hogy további információkat kért az iskolától az ügyben, és ennek megfelelően fog eljárni, és bizalmát fejezte ki, hogy a többi illetékes intézmény – az iskola vezetése, az ügyészség és a rendőrség – is így fog eljárni.

Luka Mladinović az iskola igazgatója elítélte az esetet, és bejelentette, hogy úgy döntött megválik a tanárnőtől.

„A következő tanévtől a tanárnő nem dolgozhat többé az iskolánkban”

– mondta, megjegyezve, hogy a körülmények megállapítása és a tanárnővel, valamint a diákok szüleivel folytatott beszélgetés után hozta meg ezt a döntést.

Az igazgató a médiának küldött közleményében „személyesen és az Ipari és Kézműves Iskola nevében is bocsánatot kért az iskola egyes munkatársai által tett helytelen szóbeli kijelentésekért”.

Ezt a cikket szerkesztőségünk a Sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

A horvátországi zsidók bojkottálták a második világháborús állami megemlékezést

A horvát usztasák több százezer szerb nemzetiségű, zsidó, roma és antifasiszta horvátot üldöztek és gyilkoltak meg.