Tel Aviv és Haifa elpusztításával fenyeget az iráni elnök

Ebrahim Raiszi iráni elnök „a legkisebb provokációra” Tel-Aviv és Haifa elpusztításával fenyegetőzött az ország nemzeti hadsereg napi felvonulásán elmondott beszédében, amely egybe esett Izrael hivatalos holokauszt emléknapjával, a jom hásoával.

„Országunk a legkisebb ellene irányuló lépésre is kemény választ ad, mely Haifa és Tel-Aviv lerombolásával fog járni”

– mondta Raiszi a beszédének angol nyelvű fordítása szerint, amelyet hivatalának honlapján tettek közzé.

„Az iszlám forradalom ellenségei, különösen a cionista rezsim megkapták az Iráni Iszlám Köztársaság fegyveres erőinek erejéről szóló üzenetet”

– magyarázta.

Raiszi felszólította az Egyesült Államok erőit is, hogy hagyják el a Közel-Keletet, kijelentve: „a régión kívüli erőknek, különösen az amerikai erőknek a lehető leghamarabb el kell hagyniuk a régiót, mert veszélyeztetik a régió biztonságát, és nem nyújtottak és nem is fognak biztonságot nyújtani a régió nemzeteinek”. Hangsúlyozta, hogy az Iszlám Köztársaság erői azok, amelyek stabilitást biztosítanak a térségnek.

Raiszi Izrael és az Iszlám Köztársaság közötti növekvő feszültségek közepette beszélt, mivel az izraeli hadsereg iráni célpontokra mért csapásokat, és Teherán segítségét vélik a Hamász által Izrael déli és északi határa ellen e hónap elején végrehajtott rakétatűz mögött.

Szokatlan módon az izraeli biztonsági kabinet a holokauszt emléknapján ülésezett, és az izraeli közszolgálati televízió szerint megvitatta az Izrael elleni, északról érkező fenyegetéseket.

Kedden kétnapos látogatásra szállt le Azerbajdzsánban Eli Cohen külügyminiszter. Hivatalba lépése óta ez volt az első külföldi útja, és az első a síita muszlim országba, amely szomszédos Iránnal és Oroszországgal, és ahonnan Izrael a kőolaj 30 %-át kapja.

Iránnak nem tetszenek a Baku és Jeruzsálem közötti növekvő kapcsolatok. Az iráni külügyminisztérium szóvivője, Nasszer Kanani hétfőn egy újságírókkal tartott tájékoztatóján hangsúlyozta Irán és Azerbajdzsán kapcsolatának erősségét, és kifejtette, hogy Izrael kezdeményezése, hogy közelebb kerüljön Bakuhoz a regionális viszály szítására irányuló általános stratégia része.

„A cionista rezsim úgynevezett nemzetbiztonsági és túlélési stratégiája az instabilitás és a bizonytalanság megteremtésében és szításában mutatkozik az egész nyugat-ázsiai régióban és a muszlim világban, és korlátozódik a Teherán-Baku kapcsolatokra”

– mondta Kanani.