Népszerűek az antiszemita összeesküvés-elméletek Ausztriában

Az elmúlt évek válságai erős táptalajt adtak az antiszemita összeesküvés-elméleteknek, az osztrák lakosság több, mint egyharmada úgy véli, a zsidók uralják a nemzetközi gazdasági világot – derült ki az osztrák parlamentben kedden bemutatott kutatásról, amelyet a Nemzetközi Alapítvány a Választási Rendszerekért (IFES) készített.

A 2000 fős mintán végzett reprezentatív felmérés szerint

a lakosság közel egyötöde gondolja úgy, hogy a zsidók túl nagy befolyással rendelkeznek Ausztriában, 18 százalék szerint pedig a „zsidó elit” felelős az áremelkedésekért.

A megkérdezettek 36 százaléka úgy véli, a mai zsidóság „előnyöket” akar kovácsolni magának a nácizmus alatti üldöztetésből, 19 százalék pedig egyetért azzal a kijelentéssel, miszerint „nem véletlen”, hogy a történelem során oly sokszor üldözték a zsidókat, és ezért legalább részben ők maguk is hibásak. A megkérdezettek egytizede gondolja úgy, hogy a koncentrációs táborokról szóló beszámolók el vannak túlozva.

Muszlim bevándorlók erősítik az antiszemitizmust Ausztriában

Az osztrák zsidó hitközségnek tavaly jelentett incidensek közül 229 jobboldali, 87 baloldali szélsőségeseknek volt tulajdonítható. 74 elkövető volt muszlim származású, de ők követték el a tettleges támadások csaknem felét.

A kutatás ugyanakkor biztató eredménnyel is szolgált: a felmérés vezetője, Eva Zeglovits beszámolt róla, hogy

a 16 és 25 év közötti fiatalok könnyen felismerik az antiszemitizmust a környezetükben,

legyen szó akár a közösségi médiáról vagy saját ismeretségi körükről.

Wolfgang Sobotka, a parlament elnöke hangoztatta, hogy az antiszemitizmus továbbra is veszélyt jelent a demokráciára, s kiemelte, hogy a jelenség nem szélsőséges politikai csoportok sajátja, hanem „mindenütt jól látható”.

„Sokféle eszközre és új gondolkodásmódra van szükségünk”

– szögezte le.

Erősödik az antiszemitizmus a korlátozások elleni tüntetéseken Ausztriában

2021 első felében annyi antiszemita incidensről számoltak már be, mint 2020-ban egész évben.