Erősödik az antiszemitizmus a korlátozások elleni tüntetéseken Ausztriában

Tetemesen nőtt az antiszemita incidensek száma a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozások elleni tiltakozásokon – állapította meg hétfőn Karoline Edtstadler osztrák alkotmányügyi miniszter.

Edtstadler hétfői sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy mindennapossá vált az antiszemitizmus az utcákon, s a tiltakozók olyan jelszavakat és jelképeket használnak, amelyek szerint az oltás kötelezővé tétele egyenértékű lenne a náci zsidóüldözéssel.

Az ausztriai zsidók szervezete azt ígérte: pár héten belül közzéteszik az adatokat arról, hogy 2021-ben hány antiszemita támadás történt az országban.

„A koronavírussal kapcsolatos tiltakozások miatt észbontóan magas számok várhatóak, amelyet nagyon nehéz elfogadni” – figyelmeztetett Oskar Deutsch, a bécsi zsidó közösség vezetője. 2021 első felében 562 antiszemita incidensről számoltak már be, ami csaknem annyi, mint 2020-ban egész esztendőben.

Deutsch a jobboldali Osztrák Szabadságpártot (FPÖ) is bírálta, mert nem határolódott el a tüntetéseken elhangzó és megjelenő antiszemita megnyilvánulásoktól. Herbert Kickl, az FPÖ vezetője, aki támogatja a tiltakozásokat, december végén arról beszélt, hogy a nácizmus is azzal kezdődött, hogy egyeseket kirekesztettek a társadalomból.

Marlene Svazek, az FPÖ politikusa hétfőn arról beszélt, hogy a sárga csillagot viselő tiltakozók nem a nemzeti szocializmust dicsőítik, hanem a demokráciáért és az emberi jogokért érzett aggodalmaiknak adnak hangot.

Ausztria az Európai Unió tagállamai közül elsőként döntött úgy, hogy kötelezővé teszi a koronavírus elleni védőoltást.

Antiszemita Covid összeesküvés-elméletet terjesztett egy osztrák képzőművész

Izraeli zászlóból és fecskendőkből fabrikált Dávid-csillagos kollázzsal illusztrálta, hogy szerinte a vakcinagyártók „gyakran zsidók”.