Antiszemita Covid összeesküvés-elméletet terjesztett egy osztrák képzőművész

Kielnhofer műveit több városban nem kívánatosnak nyilvánították, miután a koronavírus járvány miatt elrendelt intézkedések elleni tiltakozásul izraeli zászlóból és fecskendőkből fabrikált Dávid-csillagos kollázzsal illusztrálta, hogy szerinte a vakcinagyártók „gyakran zsidók” — írja az Israel Hayom.
Manfred Kielnhofer osztrák festő és szobrász „Az idő őrzői” című szoborsorozatáról ismert, amelynek képein vászonba burkolt, papszerű alakokat ábrázol.

Tiltakozására azután került sor, hogy Ausztria — a világ első országaként — minden felnőtt állampolgára számára kötelezővé tette a COVID elleni védőoltást.

A szobrász a BezirksRundSchau című helyi lapnak bevallotta, hogy a fotóval kissé „túllőtt a célon”, de ennek ellenére megvédte, hogy kiállt a bírálat véleményszabadsága mellett.

Hozzátette, hogy a szöveget valaki más tette hozzá, aki feltörte a számítógépét, a zsidók kritikája azonban szándékos volt.

Az oltóanyaggyártók „gyakran zsidók”

— mondta Keilnhofer.

„Ezt olvastam valahol. Nézze meg, kik a gyógyszeripar főnökei”.

A képre reagálva a felső-ausztriai Steyr városa raktárba küldte „Az idő őrzői” sorozat egyik szobrát, Linz városa pedig felbontja azt a megállapodást, hogy a főutcáján egy hasonló szobrot állítottak volna ki – jelentette a Der Standard.

Alfred Weidinger, a felső-ausztriai kulturális tárca igazgatója az APA hírügynökségnek azt mondta, hogy „megdöbbentette ennek az összeesküvés-elméletnek az alattomos ízléstelensége”.

„Az illusztráció készítőjének gondolkodásmódja veszélyt jelent minden demokratikus, humánus és szolidáris értékre hazánkban”

– mondta.

„Még a művészi szabadságnak is vannak határai”

–tette hozzá.

Ausztriában bevezetik a kötelező oltást

Aki március 15-ig nem oltatja be magát azt megbüntetik.