Ausztriában bevezetik a kötelező oltást

Az osztrák parlament alsóháza csütörtökön elfogadta azt a törvényjavaslatot, amely február 1-jétől kötelezővé teszi a COVID-19 elleni védőoltást a felnőttek számára – írja a Reuters.

A törvényjavaslatnak most még át kell mennie a felsőházon, és Alexander Van der Bellen elnöknek alá kell írnia, ami nagyrészt formaság.

Ausztria lakosságának mintegy 72%-a be van oltva a COVID-19 ellen, ami Nyugat-Európában az egyik legalacsonyabb arány. Miután a múlt hónapban véget ért a negyedik országos zárlat, a rendkívül fertőző omikron variáns rekordszintre emelte a fertőzéseket, de a kormány el akarja kerülni az újabb zárlatot.

„A COVID-19 elleni védőoltás kötelezővé tétele vészkijárat… a személyes és alapvető jogaink folyamatos korlátozásából, mint amilyeneket az elmúlt két évben kellett elviselnünk” – mondta a parlamentben az ellenzéki szociáldemokraták vezetője, Pamela Rendi-Wagner, aki maga is orvos.

137 igen szavazattal, 33 nem szavazattal ment át a törvény.

A törvényjavaslat 600 euróig (680 dollárig) terjedő bírsággal sújtja azokat, akik megtagadják az oltást és március 15-én kezdődnek az ellenőrzések.

Olaszország kötelezővé tette a COVID-19 elleni védőoltást az 50 év felettiek számára, Görögország ugyanezt tette a 60 év felettiek számára, és több európai ország is kötelezte egyes szakmák dolgozóit, hogy beoltassák magukat.

„Ez az oltási kötelezettség megfosztja az embereket a jogaiktól. Egyetlen lépéssel osztrákok millióit minősítik le” – mondta Herbert Kickl, a szélsőjobboldali és oltásellenes Szabadságpárt vezetője. Hozzátette, hogy a mandátum „másodosztályú állampolgárokká” teszi az oltatlanokat.

A szabályozás kivételt tesz a várandós nők és mindazok esetében, akik orvosi okokból nem vehetik fel a védőoltást. Továbbá 180 napig mentesülnek a kötelezettség alól a Covid-19-betegségből felgyógyult személyek.

Direkt bosszantja az oltatlanokat a köztársasági elnök

„Hogyan csökkentsük ezt a kisebbséget? Elnézést a kifejezésért, de úgy fogjuk csökkenteni, hogy még jobban bosszantjuk” – jelentette ki Macron egy interjúban.