Netanjahuék és Lapidék zuhanórepülésben, Ganz soha nem volt még ennyire népszerű

A 12-es csatorna vasárnap este közzétett felmérése meglehetősen sivár képet mutat a koalíciós pártok helyzetéről – írja a The Jerusalem Post.

Eközben a Nemzeti Egység párt elnöke, Beni Ganz elégedett lehet: minden egyes felméréssel egyre népszerűbb pártja a választók körében.

A legutóbbi felmérés szerint a legépszerűbb párt már a Nemzeti Egység, amely 28 mandátumot kapna, ha most tartanák a választásokat. A Benjamin Netanjahu miniszterelnök vezette kormánypárt, a Likud továbbra is zuhanórepülésben van, és a mostani felmérés szerint mindössze 24 mandátumot szerezne.

A Jair Lapid ellenzéki vezető által vezetett Jes Átid szintén zuhanórepülésben van, 20 mandátumot kapott a felmérésben.

A Bezalel Szmotrics pénzügyminiszter által vezetett Vallásos Cionizmus és az Itamar Ben-Gvir nemzetbiztonsági miniszter által vezetett Otzma Jehudit együttesen 11 mandátumot kapna a jelenlegi 13-hoz képest.

Az Arje Deri által vezetett Sász 10 mandátumot kapna, egy mandátumot veszítve, az Egyesült Tóra Judaizmus pedig változatlanul 7 mandátumot tudhatna magáénak.

Az Avigdor Liberman-féle Jiszráél Bejtenu, az Ajman Odeh által vezetett Hadász-Ta’al, valamint a Zahava Galon Merece, illetve Manszúr Abbász Ra’amja is épphogy megugraná a bejutási küszöböt és 5 mandátumot kapna egy most tartott választáson.

A küszöböt nem lépné át a Munkapárt, amely 2,6%-on áll, valamint a Sami Abu-Shahada vezette Balad párt, amely mindössze 2,8%-on.

A felmérés szerint a kormánykoalíció népszerűsége 12 mandátummal csökkent a legutóbbi választásokhoz képest, most már csak 52 mandátumon áll, szemben a jelenlegi ellenzékkel, amely 63 mandátumot kapna.

A miniszterelnök-jelöltek népszerűségét tekintve, Beni Ganz áll az első helyen 39%-os támogatottsággal, a második pedig Benjamin Netanjahu, 34%-al.

További 22% azt válaszolta, hogy egyikük sem alkalmas a miniszterelnöki posztra, további 5% pedig azt válaszolta, hogy nem tudja.

A 14-es csatorna szintén nemrég tette közzé a közvélemény-kutatásai eredményeit. A miniszterelnöki alkalmasság kérdésében Beni Ganz az ő felmérésükben is először előzi meg Netanjahut.

Lapid bohócnak nevezte Ben-Gvirt, szerinte Netanjahuék képtelenek kormányozni

„Aggódva érkeztem Netanjahu tájékoztatójára, és még aggódóbban távoztam” – nyilatkozta az izraeli ellenzék vezetője.