Lapid bohócnak nevezte Ben-Gvirt, szerinte Netanjahuék képtelenek kormányozni

Az izraeli ellenzéki vezetője egy biztonsági tájékoztatót követő sajtótájékoztatón számolt be a jelenlegi kormánnyal kapcsolatos aggodalmairól.

Miközben a Jordán-völgyben elkövetett palesztin terrortámadásban meggyilkolt Maia és Rina Dee-t Gush Etzionban helyezték végső nyugalomra, Jair Lapid a sajtónak nyilatkozott a Benjamin Netanjahuval történő találkozásáról.

„Most tértem vissza a miniszterelnökkel tartott biztonsági tájékoztatóról. Elmondtam Netanjahunak, hogy az ellenzék minden olyan intézkedést támogatni fog, amelyet a biztonsági erők a terrorizmus hulláma és ellenségeink ellen ajánlanak minden téren” – mondta Lapid.

Aggódva érkeztem Netanjahu tájékoztatójára, és még aggódóbban távoztam. Azt mondtam Netanjahunak, hogy Izrael államnak szüksége van egy teljes munkaidős védelmi miniszterre. Be kell jelentenie, hogy végleg visszavonja Gallant elbocsátását, be kell ismernie, hogy a kabinetjében nem lehet megbízni, és létre kell hoznia egy kis létszámú és hatékony biztonsági fórumot a helyzet kezelésére.”

Lapid felszólította Netanjahut, hogy vegye ki Itamar Ben-Gvir miniszter kezéből a Templom-heggyel kapcsolatos hatásköröket.

„A Templom-hegy a ramadán idején a világ legrobbanékonyabb helye. Nem irányíthatja egy TikTok bohóc, aki elvesztette a rendőrség és a helyszínen lévő erők bizalmát”

– mondta Lapid.

Lapid emellett felszólított Bezalel Szmotrics miniszteri posztjának megszüntetésére is.

„Netanjahunak meg kellene szüntetnie azt az ésszerűtlen helyzetet, hogy két miniszter van a védelmi minisztériumban. Nem lehet, hogy a legszélsőségesebb telepesek messianisztikus frakciója egy ilyen feszült időszakban a védelmi minisztériumot irányítsa. Netanjahunak Kobi Sábtáj biztosnak nyilvános és teljes támogatást kellene adnia, és személyesen kellene felügyelnie, hogy mi történik a Templom-hegyen. Cselekednie kellene a biztonsági tisztviselők ajánlása szerint a következő napokban a hegyre felmenő zsidókkal kapcsolatban, vissza kellene állítania az általunk létrehozott egységes információs rendszert” – tette hozzá.

Visszazuhant a jobboldali koalíció az izraeli felmérésekben

A Jair Lapid vezette Jes Átid párt lenne a legnagyobb frakció a Knesszetben, ha ma tartanának új választásokat – derül ki egy pénteken közzétett új felmérésből.

„Amit ellenségeink látnak maguk előtt, minden téren, az egy inkompetens kormány. Egy kabinetet, amelyben senki sem bízik.

Egy próbaidőn lévő védelmi minisztert, akit azért rúgtak ki, mert igazat mondott. Egy nemzetbiztonsági minisztert, aki a biztosról készült felvételeket szivárogtatja ki a médiának. Egy pénzügyminiszter, aki bejelenti, hogy falvakat akar kiirtani”.

Lapid szerint Izrael fő fenyegetése továbbra is Irán, de az iráni fenyegetést nem lehet így kezelni.

„Elveszítjük az amerikai támogatást és a nemzetközi támogatást, elveszítjük az elrettentő erőt. Izrael kormányozhatatlanná vált”.

„Izrael polgárai még ma is lenyűgöző ellenállóképességről tesznek tanúbizonyságot a terrorizmussal szemben. A biztonsági rendszer a világ egyik legjobbja volt és marad. A probléma a vezetéssel van. Ez a szélsőséges kormány nem alkalmas arra, hogy Izrael államot ilyen nehéz időkben irányítsa” – mondta Lapid.

A Likud hamar reagált Lapid kritikájára.

„Sajnálatos, hogy egy olyan időszakban, amikor Izrael három fronton harcol, és miután Netanjahu miniszterelnök meghívta őt egy átfogó biztonsági tájékoztatóra, Jair Lapid úgy dönt, hogy kicsinyes politikai játszmákba kezd ahelyett, hogy az ellenségeinkkel szembeni fenntartás nélküli egység üzenetét sugározza” – nyilatkozta a Likud.

„A Hezbollah előtt való kapitulációja a gázzal kapcsolatban, illetve, hogy megismétli a Hamász narratíváját a Templom-heggyel kapcsolatban, amelyet Iránban széles körben idéznek, mint amely Izrael elpusztítását jósolja, nehéz örökséget hagyott ránk, amellyel ezekben a napokban kell megbirkóznunk” – tették hozzá.

„Egy olyan időszakban, amikor Naszrallah és a Hanijeh együtt ülnek az iráni patrónus képe alatt, aki a megsemmisítésünket követeli, az ellenzék vezetőjétől elvárnánk, hogy felelősséget mutasson a nemzetért”

– zárta közleményét a Likud.

A magyar élelmiszerárakkal rémítget a bukott izraeli miniszterelnök

Orbán Balázs, a magyar miniszterelnök politikai igazgatója nem hagyta válasz nélkül Lapid megjegyzéseit.