Visszazuhant a jobboldali koalíció az izraeli felmérésekben

A Jair Lapid vezette Jes Átid párt lenne a legnagyobb frakció a Knesszetben, ha ma tartanának új választásokat – derül ki egy pénteken közzétett új felmérésből.

A Panels Politics által végzett felmérést a Ma’ariv péntek reggel tette közzé, és azt mutatja, hogy a kormányzó Likud párt hat mandátumot veszített, a tavaly novemberi választáson szerzett 32 mandátumról mindössze 26-ra esett.

Az ellenzéki vezető, Yair Lapid pártja, a Jes Átid ezzel szemben 27 mandátumra emelkedett a felmérés szerint, a jelenlegi 24-ről.

A Netanjahu kormánykoalícióját alkotó pártok együttesen kilenc mandátumot veszítettek, és a tavalyi választásokon szerzett 64 mandátumról 55-re estek vissza, ami jóval a többséghez szükséges 61 mandátum alatt van.

A Beni Ganz volt védelmi miniszter által vezetett Nemzeti Egység párt hét mandátumot szerzett a szavazáson, így 19 mandátumra nőtt a jelenlegi 12-ről.

A Munkapárt egy mandátumot szerzett, négyről ötre emelkedve, míg a Meretz négy mandátumot kapott, miután a legutóbbi választáson nem sikerült átlépnie a 3,25%-os választási küszöböt.

A három arab lista közül azonban csak egy lépte át a küszöböt: a Hadash-Ta’al szövetség megtartotta öt mandátumát, míg az Egyesült Arab Lista (Ra’am) és a Balad nem jutott be a Knesszetbe.

Avidgor Liberman Jiszrael Bejtenu pártja csak öt mandátumot kapott a szavazáson, a jelenlegi hat helyett.

A haredi frakciók közül az Egyesült Tórai Judaizmus stabilan hét mandátumon maradt, míg a Shas 11-ről 10-re csúszott vissza.

Az Otzma Jehudit volt az egyetlen jobboldali frakció, amely növelte Knesszet-képviseletét a felmérésben, hatról hétre emelkedve, míg a Vallásos Cionista Párt hétről ötre csökkent. A Noam, amely a Vallási Cionista Párttal és az Otzma Jehudittal közös listán egy mandátumot kapott, nem lépte át a küszöböt a szavazáson.

A megkérdezettek nagyjából egyformán megosztottak voltak abban a kérdésben, hogy a kormánynak hogyan kellene folytatnia a vitatott igazságügyi reformtervét.

Negyvenhárom százalékuk szerint nem kellene továbblépnie a kérdéses törvényjavaslatokkal, hogy ösztönözze a párbeszédet az ellenzékkel, míg 42 százalékuk szerint a kormánynak tovább kellene lépnie a reformokkal, miközben nyitott marad a párbeszédre az ellenzékkel.

(Arutz 7)

Fotó: EPA/ABIR SULTAN

Ezt a cikket szerkesztőségünk a Sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

Eli Vered Hazan: Választási ígéretek betartása felülírja az ellenzéki hisztériát

A Likud párt nemzetközi igazgatóját budapesti látogatásán az Izraelben zajló legfontosabb kérdésekről és Izrael és Magyarország tovább erősödő kapcsolatáról kérdeztük.