Németek atomreaktorokat állítanak le, a finnek reaktorokat indítanak be

Finnország sokat halogatott Olkiluoto 3 (OL3) atomreaktora, Európa legnagyobb atomerőműve vasárnap kora reggel megkezdte a rendszeres termelést – közölte üzemeltetője -, ami növeli az energiabiztonságot egy olyan régióban, ahová Oroszország leállította a gáz- és áramszállításokat – írja az Euractiv. 

Az atomenergia továbbra is ellentmondásos Európában, elsősorban a biztonsági aggályok miatt, és az OL3 beindításának híre akkor érkezett, amikor Németország szombaton lekapcsolta utolsó három megmaradt reaktorát, míg Svédország, Franciaország, Nagy-Britannia és mások új fejlesztéseket terveznek.

Az OL3 üzemeltetője, a Teollisuuden Voima (TVO), amely a Fortum finn közműszolgáltató és egy energetikai és ipari vállalatokból álló konzorcium tulajdonában van, azt mondta, hogy a blokk várhatóan Finnország villamosenergia-szükségletének mintegy 14%-át fedezi majd, csökkentve a Svédországból és Norvégiából származó importigényt.

Az új reaktor várhatóan legalább 60 évig fog termelni – áll a TVO vasárnapi közleményében, miután befejeződött a tesztelésről a rendszeres termelésre való átállás.

„Az Olkiluoto 3 termelése stabilizálja a villamos energia árát, és fontos szerepet játszik a finn zöld átállásban” – mondta Jarmo Tanhua, a TVO vezérigazgatója a közleményben.

Az 1,6 gigawattos (GW) reaktor – Finnország első új atomerőműve több mint négy évtizede és 16 éve az első Európában – építése 2005-ben kezdődött. Az erőművet eredetileg négy évvel később kellett volna megnyitni, de műszaki problémák miatt nem sikerült.

Az OL3 először tavaly márciusban szállított próbatermelést a finn nemzeti villamosenergia-hálózatba, és akkor úgy volt, hogy négy hónappal később megkezdi a rendszeres termelést, ehelyett azonban meghibásodások és üzemzavarok sorozata következett be, amelyek kijavítása hónapokig tartott.

Az orosz energiaexport Finnországba tavaly májusban szűnt meg, amikor az Inter RAO orosz közműszolgáltató közölte, hogy nem fizettek az eladott energiáért, ami a Moszkva és Európa között az ukrajnai háború miatt egyre mélyülő szakadék következménye.

Az orosz állami exportmonopólium, a Gazprom nem sokkal később leállította a földgázszállításokat az északi országba.

Bajorország nem kér a zöld ámokfutásból

Bajorország saját felelősségére kívánja tovább működtetni az atomerőműveit.