„A történelem eltorzítása” — Varian Fry szakértői kiakadtak a Netflixre

Több kritika érte a Netflix új minisorozatát, a Varian Fryról és a Vészhelyzeti Mentőbizottságról, miután több történész szerint torzított képet ad a „Transatlantic” nemcsak Fry-ról, hanem a mentőakcióról is – írja a Times of Israel. 

A sorozat premierje április 7-én volt, és vegyes kritikákat kapott – elsősorban a döntések miatt, amelyeket Winger hozott, amikor elmesélte Fry, a fiatal amerikai újságíró valós történetét, aki 2000, a nácik által körözött személyt mentett meg. Köztük volt Európa 200 vezető művésze és értelmisége, köztük Marc Chagall, Hannah Arendt, Marcel Duchamp és Max Ernst.

A Netflix számára készítettem egy sorozatot. Ez nem dokumentumfilm” – védte meg a változtatásokat Winger a The Times of Israel című lapnak adott interjújában.

Varian Fry szakértői azonban aggódnak amiatt, hogy a nézők a sorozatban szereplő dolgokat készpénznek veszik majd, és megmaradnak a képernyőn megjelenített kitalált képnél.

Sheila Isenberg, az „A Hero of Our Own: The Story of Varian Fry” című könyv szerzője a The Times of Israelnek elmondta, hogy rendkívül zavarta, hogy a Netflix sorozata Mary Jayne Gold amerikai örökösnőt Fry egyik meghatározó partnereként helyezi előtérbe.

„A két érintett nő közül Miriam Davenport sokkal fontosabb volt a művelet szempontjából, mint Mary Jayne. Mary Jayne ugyan támogatta a műveletet, de őt leginkább a Killer [alvilági figura Jacques Donor] nevű fickóval folytatott szenvedélyes viszonya kötötte le” – mondta.

Isenberget az is felháborította, hogy a franciák, Danny Benedite és Jean Gemahling teljesen kimaradtak. Ők voltak Fry jobbkeze, akik átvették a küldetés irányítását, miután Fry-t 1941 szeptemberében kiutasították Franciaországból.

A Times of Israel látta a Benedite húgának, Elizabeth Benedite Davidsonnak a családját képviselő bizottság levelét, amelyet Ted Sarandosnak, a Netflix társ-vezérigazgatójának írtak, és amelyben panaszkodtak erre a kihagyásra, valamint más pontatlanságokra. A levélben az áll, hogy a bizottság „‘baromságdetektora’ gyakran lépett működésbe”.

Isenberg számára a legérzékenyebb kérdés az, hogy Winger úgy ábrázolja Fry-t, mint akinek meleg kapcsolata volt Marseille-ben.

Isenberg, aki részletesen tanulmányozta Fryt-t és az alap életrajzot írta róla kitart amellett, hogy Fry, aki kétszer volt házas, nem volt meleg.

A Netflix sorozat készítője szerint azonban saját kutatásai alapján azt állítja nem is kérdés, hogy Fry homoszexuális volt.

Pierre Sauvage dokumentumfilmes és a Varian Fry Intézet alapítója megosztott egy e-mailt, amelyet 2020 augusztusában küldött Wingernek, amikor az a „Transatlantic” című filmet írta.

„Fry soha nem hagyta volna, hogy egy viszony eltérítse őt küldetésétől, amely iránt szenvedélyesen elkötelezett volt. Bármilyen film vagy minisorozat, amely ennek ellenkezőjét sugallja, megrongálja egy nagyszerű ember emlékét – aki az adott körülmények között nagyszerű volt” – írta Sauvage.

Aggodalma kiterjedt arra is, ahogyan más karaktereket ábrázolnak a sorozatban.

„A halottakat nem lehet törvényesen rágalmazni. De vannak itt erkölcsi kérdések is. Tényleg lehet valódi embereket úgy ábrázolni, hogy azok megfordulnának a sírjukban?”

– mondta.

Sauvage nemcsak a holokauszttagadás miatt aggódott, hanem amiatt is, amit ő „holokauszttorzításnak” nevez.

„Ha elbagatellizálod a valós történeteket, és ezerféleképpen hímezed ki őket, akkor azt az egész időszakot sebezhetővé teszed a hasonló beszámolókkal szemben. Ez a kockázat” – figyelmeztetett.

A Neokohn korábbi cikkét Varian Fry igazi történetéről itt olvashatja:

Varian Fry: az amerikai „Schindler” története

Nyolcvan évvel ezelőtt kezdte meg Franciaországban mentőtevékenységét Varian Fry, az első amerikai, aki Világ Igaza kitüntetést kapott. Hajdú Tímea írása.