Már megint áll a bál az izraeli diákcsoportok lengyelországi utazásai körül

A holokauszt emlékének megőrzésével foglalkozó Jad Vasem izraeli intézet közleményben bírálta az izraeli diákcsoportok szervezett lengyelországi látogatóútjáról szóló új izraeli-lengyel megállapodás múzeumajánló részét.

Az izraeli és a lengyel kormány március 22-én kötötte meg az új megállapodást, amellyel a két ország célja a kétoldalú jó kapcsolatok helyreállítása volt. Nézeteltérés abban volt korábban, hogyan kell megítélni a lengyel lakosság magatartását a holokauszt idején és ebből kifolyólag hogyan mutassák be a tragikus eseményeket a Lengyelországba szervezetten látogató izraeli diákoknak.

A megállapodást még mindkét ország parlamentjének ratifikálnia kell ahhoz, hogy érvényes legyen. A megállapodáshoz mindkét kormány csatolt egy hosszú listát az ajánlott lengyelországi múzeumokról és emlékhelyekről, és minden diákcsoportnak meg kell látogatnia legalább egy-egy intézményt a két listáról.

A Jad Vasem közleménye szerint a tanulmányutakon biztosítani kell „a történelem torzításmentességét”, be kell mutatni „a lengyelek szerepét a zsidók üldözésében, náci kézre adásában, meggyilkolásában, illetve mentésében is”.

Az intézet szerint a kormányok úgy állították össze a múzeumlistákat, hogy a Jad Vasem abban nem vett részt, így az tartalmaz olyan „problematikus helyeket, amelyeket nem szabadna meglátogatni oktatási céllal”.

A Jad Vasem azonban nem nevezett meg ilyen helyet a közleményében, és hozzátette, hogy a megállapodás ilyen hely meglátogatását nem is tette kötelezővé. Mindazonáltal nem venne részt olyan tanulmányút megszervezésében, amelyben a holokauszt eseményeit gyaníthatóan eltorzító emlékhely szerepel. Mindezek ellenére bízik abban az intézet, hogy az izraeli diákok lengyelországi tanulmányútja megfelel majd az elvárásainak.

Az izraeli diaszpóraügyi miniszter beszólt a lengyeleknek és az ukránoknak is

Ámicháj Chikli elítélte a közelmúltban történt antiszemita történéseket.