Magyar holokauszt-túlélőről szóló filmet forgatnak Budapesten

Brutális szereplőgárdával indult el Brady Corbet (Egy vezér gyermekkora, Vox Lux) harmadik nagyjátékfilmjének forgatása Magyarországon – adta hírül a film.hu.

A színészből lett rendező tragikus szerelmi történetet ígér, egy Amerikába kivándorolt, a holokausztot túlélt építész, Tóth László és felesége életét követi 30 éven keresztül. A főbb szerepeket Adrien Brody, Felicity Jones, Guy Pearce és Joe Alwyn alakítják. A film magyar producere a Proton Cinemát képviselő Petrányi Viktória.

A The Brutalist forgatása eredetileg 2020-ban indult volna, a járvány miatt azonban elhalasztották.

A történetet Corbet és Fastvold közösen írták, amely egy Amerikába emigrált és ott nagy karriert befutott építész, Tóth László életéről szól.

A film csak nagy nehézségek árán állt össze, közben a színészek lecserélődtek – tudta meg a The Film Stage. A harminc év történetét felölelő film főbb szerepeit végül az anyai ágon magyar származású Adrien Brody (A zongorista), Felicity Jones (A mindenség elmélete), Guy Pearce (Mementó) és Joe Alwyn (A kedvenc) alakítják. Érdekesség, hogy Corbet is színészként kezdte a pályáját, a 24 című sorozatban, a Funny Games, a Melankólia és a Lavina című filmekben láthattuk őt.

Ma ötvenéves a Zongorista magyar felmenőkkel is bíró ikonikus sztárja

Adrien Brody a karakter felépítésében zsidó származású anyja történeteire is támaszkodott, aki 15 évesen, az 1956-os forradalom után menekült el családjával Magyarországról.

A Deadline cikkéből az is tudható, hogy Corbet az Egy vezér gyermekkora után ismét Magyarországra hozta a produkcióját, a forgatás már el is kezdődött az elmúlt hetekben.

A film Tóth László és felesége amerikai letelepedését és a férfi karrierjének viszontagságait beszéli el.

„A párnak eleinte szegénységben és megaláztatásban van része, ám az építész tehetségét hamar felismeri egy látszólag elragadó, titokzatos iparmágnás, Harrison Lee Van Buren. A férfi aranytálcán kínálja az amerikai álmot, azaz egy grandiózus modernista emlékműről szóló megbízatást. Tóth részt vehet az álmok földjének, új hazájának építésében.

Karrierje legambiciózusabb vállalkozása azonban nem csupán őrületes magasságokba, de megdöbbentő mélységekbe is elröpíti Lászlót és Erzsébetet.”

A szinopszis arra is kitér, hogy a „The Brutalist egy kérlelhetetlen művész víziójáról szól, és az emigránsok által újraépített országról. De mindenekelőtt féktelen szerelmi történet a párról, aki meg kell, hogy védje magát saját pártfogójától.”

A szereplők az angol mellett jiddisül és magyarul is meg fognak szólalni.

A film.hu eredeti teljes cikke itt olvasható.

Egy zsidó zongorista a holokauszt borzalmai között

20 éve halt meg Wladyslaw Szpilman lengyel zeneszerző, zongorista, akinek második világháborús megpróbáltatásait Roman Polanski vitte filmre.