Egy zsidó zongorista a holokauszt borzalmai között

20 éve halt meg Wladyslaw Szpilman lengyel zeneszerző, zongorista, akinek második világháborús megpróbáltatásait Roman Polanski vitte filmre. Az alkotás elnyerte az Aranypálmát Cannesban, majd három Oscar-díjjal jutalmazták – írja az Ujkor.hu.

Władysław Szpilman 1911. december 5-én a felső-sziléziai Sosnowiecben látta meg a napvilágot. Három testvére volt (Halina, Regina, Henryk). Édesapja a Katowicei Operaház hangverseny- és hegedűmesterként dolgozott. Zenei tehetségét Władysław is örökölte, aki a Varsói Fryderyk Chopin Zeneakadémia elvégzését követően a Berlini Zeneakadémián tanult. Visszatérve Varsóba dalokat szerzett és a Lengyel Rádió szerződtette. 1945-ben vetette papírra túlélésének történetét és A város halála címmel adta közre.

A kommunista cenzúra jelentősen megnyirbálta, mert nem tetszett neki az, ahogy a szerző a háborút értelmezte.

Bő ötven évvel később, 1998-ban azonban az életrajz megjelent angol nyelven is, amely Roman Polanski filmjének alapjául szolgált. Szpilman élettörténetének 1939 és 1945 közötti epizódjait tekinti át a 2002-ben bemutatott filmalkotás. Szpilman éppen a rádióstúdióban játszik, amikor találat éri az épületet és az egész város felbolydul. Testvéreivel és szüleivel él, akik már lázasan pakolnak mire ő hazaért. Beszélgetésükből kiderül, hogy a kormány Lublinba ment és Varsóban hamarosan megkezdődik a védelmi vonal kiépítése. A rádió sávjai között keresgélve rátalálnak a BBC híradására, amiből kiderül, hogy Nagy-Britannia hadat üzent Németországnak és feltételezhetően Franciaország is követni fogja. A család a városban marad és optimista hangulatban, vacsorával ünnepelnek.

Az Ujkor.hu teljes cikke itt olvasható.

(Cikkünk címlapképén Adrien Brody színész látható a Szpilman életéről szóló filmben).