A Moody’s csökkenti Izrael hitelminősítési kilátásait

A hitelminősítő szerint a változás Izrael kormányzásának romlását tükrözi, amit szerinte az igazságszolgáltatás átalakítására tett javaslat jelez.

A Moody’s nemzetközi hitelminősítő változatlanul A1-es szinten hagyta Izrael hitelminősítését,

de a hitelminősítési kilátást pozitívról stabilra rontotta. Ez az első alkalom a Covid-válság óta, hogy Izrael hitelminősítési kilátásait csökkentették, és pontosan egy évvel azután, hogy a Moody’s dicsérte Izrael gazdaságát és stabilról pozitívra emelte a hitelminősítési kilátásokat.

A Moody’s szerint a kilátások változása az igazságügyi reformnak köszönhető. A Moody’s azt írta:

„A kilátás pozitívról stabilra történő módosítása Izrael kormányzásának romlását tükrözi, amit a kormánynak az ország igazságszolgáltatás átalakítására vonatkozó javaslata körüli közelmúltbeli események is illusztrálnak. Bár a tömeges tiltakozások arra késztették a kormányt, hogy szüneteltesse a törvényhozást és párbeszédet keressen az ellenzékkel, az a mód, ahogyan a kormány széleskörű konszenzus keresése nélkül próbálta végrehajtani a széleskörű reformot, az intézményi erő és a politika kiszámíthatóságának gyengülésére utal”.

A Moody’s hozzátette:

„A kormány megerősítette azon szándékát, hogy megváltoztatja a bírák kiválasztásának módját. Ez azt jelenti, hogy továbbra is fennáll a további politikai és társadalmi feszültségek kockázata az országon belül. Pozitívum, hogy amennyiben e feszültségek elmélyülése nélkül sikerül megoldást találni, a Moody’s által korábban azonosított pozitív gazdasági és költségvetési tendenciák fennmaradnak. Összességében a közelmúltbeli események ellensúlyozzák azokat a pozitív fejleményeket, amelyek miatt a Moody’s 2022 áprilisában pozitív kilátást adott, és amelyek az erős gazdasági és költségvetési teljesítményhez, valamint az előző kormány által végrehajtott strukturális reformokhoz kapcsolódtak.”

– írja a Moody’s.

Újabb amerikai hitelminősítő fenyegette meg Izraelt az igazságügyi reform miatt

A Moody’s egyelőre nem változtatta meg Izrael hitelminősítését vagy kilátását, de szerinte a reformnak súlyos hosszú távú következményei lehetnek az ország technológiai ágazatára n