Egy izraeli geofizikus megoldaná a globális lítiumhiányt

Lauren Guy, egy 35 éves izraeli geofizikus és az ASTERRA start-up cég vezetője azt reméli, hogy cégének sikerül megoldást találnia a globális lítiumhiányra.

Az elektromos autók és akkumulátorok gyártásához szükséges lítium iránti kereslet szinte végtelen, a ritka fém mennyisége azonban véges, ezért annak az ára az elmúlt néhány évben a tucatszorosára nőtt.

Egy izraeli geofizikus tavaly augusztusban jelentette be, hogy cége kifejlesztett egy új technológiát, amely képes a Földön található lítiumot a világűrből megtalálni. Az ASTERRA technológiáját eredetileg a Marson és más bolygókon található víz keresésére használták.

Az új technológia egy mesterséges intelligenciát alkalmazó fotóelemző algoritmuson alapul, amely a műholdas adatok megfejtésével a földkéregben rejtőző ásványi anyagokat keresi. A vállalat szerint már sikerült lítiumlelőhelyeket találniuk néhány amerikai sivatag alatt.

„Ami ma a lítiummal történik, az engem a vadnyugatra és az aranylázra emlékeztet”

– mondja Guy. „Rácsapsz egy földre, és elkezdel ásni. Ez egy elterjedt jelenség az Egyesült Államokban: sok vállalat teszi ezt Nevadában, Utahban és Kaliforniában, ahol valószínűleg lítiumlelőhelyek vannak” – teszi hozzá.

„Ezek az ásatások félmillió dollárba kerülnek, és a lítium megtalálásának aránya egy az ezerhez, ezek hatalmas számok” – magyarázza Guy. Úgy véli, hogy cége technológiája csökkenteni fogja a feltárási költségeket, és segít a bányászoknak abban, hogy az űrből műholdképek segítségével azokra a területekre összpontosítsanak, ahol lítiumot meg lehet találni.

Izrael az űrből kutat lítium lelőhelyek után

A lítium kínálat bővülése pozitív hatással lehet a piacon kínált elektromos járművek árára, mivel a lítium kritikus szerepet játszik az akkumulátoraikban.