Izrael az űrből kutat lítium lelőhelyek után

Az ASTERRA úttörő műholdkép-elemző technológiája földmunkák nélkül is képes értékes ásványi anyagokat találni.

Az eredetileg a Marson található földalatti vízlelőhelyek felkutatására szánt technológiát használva az izraeli start-up cég, az ASTERRA műholdkép-elemző szoftvere most már az űrből is képes a Föld felszíne alatt található lítiumlelőhelyek felderítésére.

A lítium jelenleg a technológiai gyártási piac egyik legkeresettebb ásványi anyaga, amelyet elektromos járművekben, félvezetőkben, chipekben, mobiltelefonokban használnak – bárhol is találunk akkumulátort, az valószínűleg lítiumot használ.

Az ASTERRA szabadalmat jegyeztetett be technológiájának új alkalmazására, a lítium lelőhelyek felkutatására világszerte, miközben még mindig fejleszti vízkereső képességeit.

A 2015 óta több mint 70 országban használt ASTERRA megoldása fejlett algoritmusokat és mesterséges intelligenciát használ a műholdak szintetikus radar (SAR) adatainak dekódolásához, egy egyedi, földön áthatoló frekvencia segítségével.

Az alapító Lauren Guy vezetésével az ASTERRA 2022 elején indította el CTO-irodáját (amelyet Guy jelenleg irányít), azzal a céllal, hogy a technológia felhasználási területét további vertikális ágazatokra is kiterjessze, és más természeti erőforrásokat is megtaláljon a föld alatt – a vállalat úgy döntött, hogy először a lítiumra összpontosítja erőfeszítéseit, tekintettel annak növekvő keresletére és jelenleg elégtelen kínálatára.

A lítium iránti fokozott érdeklődés részben a kínai, az amerikai és az európai uniós nemzeti programoknak köszönhető, amelyek az elektromos járművek értékesítését támogatják, mivel azok jelentősen kevésbé szennyezik a környezetet, mint belsőégésű társaik.

A zöld képmutatás a legszegényebbeket sújtja

„Valószínűtlen, hogy a fejlődő világ kormányai hajlandóak lennének azt mondani szegénységben élő polgáraiknak, hogy a környezeti tudatosság fontosabb, mint az alapvető túlélés.”

Ezzel kapcsolatban

a lítium kínálat bővülése pozitív hatással lehet a piacon kínált elektromos járművek árára, mivel a lítium kritikus szerepet játszik az akkumulátoraikban.

Guy részletezte a lítium által a jelenlegi piacon kínált értéket.

„A lítium iránti globális kereslet kielégíthetetlen, jelentős kínálati válság van és a becslések szerint a következő 10-20 évben ez még sokkal inkább növekedni fog. Mi az ASTERRA-nál… úgy érezzük, hogy ez még csak a kezdet, és hiszünk abban, hogy ezzel a technológiával mindannyian jobban megérthetjük az emberiség bolygónkra tett kézjegyét.”

Elly Peretz, az ASTERRA vezérigazgatója hozzátette, hogy

a lítiumbányászat növekedése elősegítheti az elektromos járművekre való átállást és a környezetszennyezőbb járművektől való eltávolodást

(bár érdemes megemlíteni, hogy a lítium-ion akkumulátorok számos potenciálisan környezetkárosító tulajdonsággal rendelkeznek).

„Ez egy újabb bizonyíték arra, hogy az izraeli kezdeményezés és tudás élen jár az éghajlati válság elleni küzdelemben”

– mondta Peretz.

„Gratulálok a személyzetnek és a vezetőségnek ehhez a jelentős tudományos felfedezéshez. Büszke vagyok arra, hogy egy olyan vállalatot vezethetek, amely élen jár a megalkuvás nélküli küzdelemben, amely egy jobb jövőért folyik nekünk, gyermekeinknek és a jövő nemzedékeinek.”

Anyagias világ — azé a hatalom, aki uralja az erőforrásokat?

A második hidegháború az erőforrásokról fog szólni – írja Michael Lind, amerikai író.