Ukrajna megtiltotta sportolóinak, hogy oroszokkal versenyezzenek

Ukrajna megtiltotta válogatott sportolóinak, hogy olyan versenyeken vegyenek részt, amelyen oroszok vagy fehéroroszok is indulnak – tudatta az ukrán sportminisztérium pénteken közzétett rendeletében.

Az ukrán sportolók a rendelet értelmében ezentúl nem indulhatnak olyan olimpiai, nem olimpiai sportágak versenyein és paralimpiai viadalokon, amelyeken oroszok vagy fehéroroszok is részt vesznek. Az új rendeletet Matvij Bidnij sportminiszter-helyettes írta alá és péntek hajnalban tették közzé a sportminisztérium honlapján.

A néhány ukrán sportoló által bírált döntés azután született, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) végrehajtó bizottsága március 28-án javasolta az orosz és fehérorosz sportolók visszaengedését a nemzetközi sportba azzal a feltétellel, hogy csak semlegesként vehetnek részt a versenyeken, és csak olyanok, akik nyilvánosan nem emeltek szót Oroszország ukrajnai háborúja mellett, és nem állnak kapcsolatban a fegyveres erőkkel vagy nemzetbiztonsági szervekkel.

Az ukrán kormány erre reagálva kiadott egy rendeletet, miszerint megfosztja nemzeti státuszától azokat a sportági szövetségeket, amelyek sportolói versenyeznek orosz és fehérorosz riválisokkal.

Néhány ukrán sportoló, köztük Vladiszlav Heraskevics olimpiai bajnok szkeletonversenyző bírálta a tiltó rendeletet, mert szerintük az az ukrán sport tönkretételéhez vezet.

„Amennyiben az ukránok nem lesznek jelen a versenyeken, akkor teljesen elhagyjuk a nemzetközi sportpályákat, ezzel pedig lehetőséget adunk az orosz és fehérorosz sportolóknak hogy hirdessék az ő narratívájukat” – írta a Twitteren Heraskevics.

Zelenszkij: Az orosz sportolók ne vegyenek részt az Olimpián

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint az, hogy Oroszország részt vehet a 2024-es párizsi olimpián, azt jelentené, hogy „a terror valahogy elfogadható”.