Zelenszkij: Az orosz sportolók ne vegyenek részt az Olimpián

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint az, hogy Oroszország részt vehet a 2024-es párizsi olimpián, azt jelentené, hogy „a terror valahogy elfogadható”.

Nem szabad megengedni, hogy Moszkva propagandára használja az olimpiát – tette hozzá a BBC szerint.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) szerint az orosz és fehérorosz sportolók semlegesként indulhatnak az olimpián.

Ukrajna azonban azzal fenyegetőzött, hogy bojkottálja Párizs 2024-et, ha orosz és fehérorosz sportolók indulhatnak.

A NOB kísérletei, hogy „az orosz sportolókat visszahozzák az olimpiai játékokra, arra irányulnak, hogy az egész világnak azt mondják, hogy a terror valahogyan elfogadható” – mondta Zelenszkij esti videóbeszédében.

Nem szabad megengedni, hogy Oroszország „vagy bármely más sporteseményt agressziója vagy állami sovinizmusa propagandájaként használja fel a játékokat” – tette hozzá.

A NOB a héten közölte, hogy az orosz és fehérorosz sportolók „semleges sportolóként” versenyezhetnek, kijelentve, hogy „egyetlen sportolót sem szabad megakadályozni abban, hogy csak az útlevele miatt ne indulhasson”.

Zelenszkij szerint azonban nem lehet semlegesség a sportban, amíg országa sportolói a harctéren halnak meg.

Az 1936-os berlini olimpiai játékokkal is összehasonlította a nácik hatalmának idején rendezett olimpiai játékokat.

„Nagy olimpiai hiba történt” – mondta. „Az olimpiai mozgalom és a terrorista államok útjai semmiképpen sem keresztezhetik egymást”.

A brit kormány is elítélte azt a tervet, hogy a sportolók semlegesen versenyezhessenek, mivel az „világ távol áll a háború valóságától”.

Párizs polgármestere azonban azt mondta, hogy támogatja, hogy orosz sportolók is részt vegyenek a 2024-es játékokon, feltéve, hogy ezt semleges sportolóként teszik

– írja a France 24.

„Úgy gondolom, hogy ez egy sportpillanat, és nem szabad megfosztani a sportolókat a versenytől” – mondta Anne Hidalgo a France 2 televíziónak csütörtökön.

Az Ázsiai Olimpiai Tanács csütörtökön felajánlotta mindkét ország sportolóinak, hogy részt vehetnek az idei Ázsiai Játékokon.

Ez azért jelentős lépés, mert az ázsiai versenyeken olyan kvalifikációs pontokat szerezhetnek, amelyek lehetővé teszik számukra a párizsi indulást.

Nem engedik indulni az orosz teniszezőket Wimbledonban

Sajtóhírek szerint az idei wimbledoni teniszbajnokság szervezői nem engedik indulni a tornán az orosz játékosokat.