Nem engedik indulni az orosz teniszezőket Wimbledonban

A wimbledoni teniszbajnokság szervezői nem engedik indulni a tornán az orosz  és a fehérorosz játékosokat.

A Sportico című sportgazdasági honlap kedden azt írta, a lépésre Oroszország Ukrajna ellen folytatott háborúja miatt kerül sor.

A füves pályás Grand Slam-verseny házigazdája, az All England Lawn Tennis Club (AELTC) korábban közölte, hogy tárgyalásokat folytat az orosz és fehérorosz játékosok indulásáról a brit kormánnyal. Az ezzel kapcsolatos döntés bejelentését május közepére ígérték, a tornára június 27. és július 10. között kerül majd sor.

Olyan teniszezők hiányoznak majd a mezőnyből, mint a világranglistán második Danyiil Medvegyev vagy nyolcadik Andrej Rubljov, illetve a nőknél Anasztaszija Pavljucsenkova (15.).

A háború kitörése után a sportág nemzetközi szervezetei eltiltották az orosz és fehérorosz válogatottakat a nemzetközi versenysorozatoktól, a játékosok azonban egyénileg részt vehetnek a tornákon, igaz, országuk zászlaját nem használhatják.

Nigel Huddleston brit sportminiszter márciusban úgy fogalmazott: nem örülne, ha „egy orosz sportoló az orosz zászlót lengetné”, miután nyert Wimbledonban.

A füves pályás Grand Slam-torna szervezői szerdai közleményükben erősítették meg, hogy Oroszország Ukrajna ellen folytatott háborúja miatt döntöttek így.

Rod Dreher: Ijesztő a Nyugat oroszellenes hisztériája

Ahhoz, hogy kiállj Ukrajna mellett és az orosz agresszió ellen, nem kell, hogy bojkottáld az orosz kultúrát, és válogatás nélkül gyűlöld az oroszokat – írja a konzervatív író.