„Szavazzatok nemmel a zsidó iskolára” — botrány Újlipótvárosban

A Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) átvenné a XIII. Kerületi Herman Ottó Általános Iskola fenntartói jogát a Közép-Pesti Tankerületi Központtól. Több szülő felháborodott, és az egyik diák egy „Szavazzatok nemmel a zsidó iskolára” felhívású plakátot tett ki az iskola falára – számolt be a Telex. 

Az igazgató szerint nincsenek antiszemita hangok az intézményben, egy szülő szerint viszont a diszkrimináció egyértelműen növekedett. A BZSH azt ígéri, hogy a Herman Ottó világi iskola marad, csak több lesz a pénz és megerősödik a nyelvoktatás.

„Szavazzatok nemmel a zsidó iskolára. Eddig is megvoltak a saját hagyományaink, nem kellenek újak”

– ez a kiírás szerepelt azon a plakáton, amelyet a XIII. Kerületi Herman Ottó Általános Iskolában tett ki a falra az iskola egyik diákja, miután kiderült: a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) átvenné az iskola fenntartói jogát a Közép-Pesti Tankerületi Központtól.

Március 28-án volt egy szülői fórum az iskolában, ezen részt vett az igazgató, Ágni Dóra, a tankerület vezetője, Házlinger György és a BZSH ügyvezető igazgatója, Kunos Péter is.

A megbeszélés előtt az intézményvezető levélben tájékoztatta a szülőket a fenntartóváltásról. Ebben idézte a köznevelési törvény ide vonatkozó részét, miszerint akkor adható át nevelési-oktatási intézmény világnézeti szempontból elkötelezett fenntartónak, ha a kiskorú gyerekek esetében a szülők, nagykorúaknál a tanulók több mint a fele támogatja ezt.

A szülők jövő héten szavazhatnak a fenntartóváltásról, ami már most heves indulatokat váltott ki.

Ha a szülők több mint a fele támogatja a váltást, akkor a javaslat Pintér Sándor belügyminiszterhez kerül, a végső döntést ő hozza meg.

A Telex által megkérdezett szülők egy része támogatta, hogy a BZSH legyen a fenntartó, míg mások negatívan reagáltak, kiemelve, hogy nem tudják mit jelent pontosan, ha megváltozik a fenntartó.

Rekordszámú antiszemita incidens történt 2022-ben Amerikában

Minden fő kategóriában – zaklatás, vandalizmus és testi sértés – növekedés volt tapasztalható.