Rekordszámú antiszemita incidens történt 2022-ben Amerikában

2022-ben rekordszámú, 3697 antiszemita incidenst jelentettek az Egyesült Államokban – derül ki a Rágalmazásellenes Liga csütörtökön közzétett éves összesítéséből.

2022-ben rekordszámú, 3697 antiszemita incidenst jelentettek az Egyesült Államokban – derül ki a Rágalmazásellenes Liga csütörtökön közzétett éves összesítéséből.

Ez a szám napi 10 incidenst jelentett, és 36 százalékos ugrást jelentett 2021-hez képest, amely már akkor is rekordév volt. A 2022-es adat a legmagasabb volt azóta, hogy az ADL 1979-ben elkezdte a nyilvántartást vezetni.

Az incidenseket minden államból jelentették, és a növekedés nem vezethető vissza egyetlen okra vagy ideológiára – közölték a kutatók.

Egy nő leüti egy ortodox kalapját Brooklynban. Screenshot.

Minden fő kategóriában – zaklatás, vandalizmus és testi sértés – növekedés volt tapasztalható.

Az ADL Center on Extremism megállapította, hogy a zaklatás 29%-kal, 2298 esetre emelkedett 2021-hez képest; a vandalizmus 51%-kal, 1288 eseményre ugrott; a fizikai támadások pedig 26%-kal, 111-re nőttek.

Az ortodox zsidók, akik általában jobban felismerhetően zsidók, aránytalanul nagy arányban voltak célpontok: az áldozatok 53%-át tették ki, és a támadások közel 60%-a New Yorkban, főként Brooklynban történt.

A támadások túlnyomó többségében nem használtak halálos fegyvert.

Egy halálos áldozata volt a támadásoknak – Thomas Meixner arizonai professzor, akit egy antiszemita támadó vett célba, aki azt hitte, hogy Meixner zsidó, holott nem volt az.

A főiskolákon és nem zsidó iskolákban 40%-kal nőtt az antiszemita incidensek száma.

Az iskolai incidensek között szerepelt a horogkereszt használata, például a gyűlöletszimbólum papírra rajzolása és átadása egy zsidó diáknak, valamint a verbális antiszemita zaklatás és a rasszista viccek. Voltak vandalizmusok is, többek között a „öljetek meg minden zsidót”, „Hitlernek igaza volt” és „a zsidókat nem látjuk szívesen” üzenetekkel.

Az egyetemi incidensek között szerepeltek mezuzák meggyalázása és vandalizmus, amely a következő feliratokat tartalmazta: „Zsidók tették 9/11-et”, „Fuck Israel” és „Kanye-nak igaza volt”. Huszonöt incidens a főiskolai Hillel-központokat célozta meg.

Az ADL az Izrael elleni bojkott (BDS) határozatokat nem számolta bele az adatokba.

(The Times of Israel)

Victor Davis Hanson: Az új amerikai antiszemitizmus

„Most egy veszélyes új antiszemitizmus van divatban, elsősorban az afro-amerikaiak körében – különösen a prominens politikusok, hírességek és milliárdosok körében”.