Úgy tűnik a szaúdiak rehabilitálják Szíriát

Szaúd-Arábia és Szíria konzuli képviseleteik újranyitásában, és a két ország közötti légi járatok újraindításában állapodott meg csütörtökön a szaúdi fővárosban.

Közös közleményük kiadására azt követően került sor, hogy a szíriai külügyminiszter, Fejszál Mekdad, kollégája Feiszal bin Farhán Ál Szaúd meghívására Rijádba érkezett a kapcsolatok rendezését szolgáló tárgyalások miatt.

Mekdad és vendéglátója azokról a lépésekről egyeztettek, amelyek elősegíthetik a szíriai válság átfogó politikai rendezését és a nemzeti megbékélést, továbbá hozzájárulhatnak Szíriának az arab közösségbe való visszatéréséhez – derül ki a közleményből.

A szaúdi megbeszéléseken elhangzott, Damaszkusznak szüksége van támogatásra ahhoz, hogy a szíriai állam ismét kiterjeszthesse ellenőrzését saját területeire, véget vessen a fegyveres milíciák jelenlétének, valamint a külső beavatkozásnak Szíria belügyeibe.

A humanitárius segítség célba juttatásának, valamint a szíriai menekültek hazatérésének segítése ugyancsak téma volt.

A közlemény kitér rá, a felek nagy jelentőséget tulajdonítanak a „biztonság fokozásának, a terrorizmus minden formája elleni harcnak és a kábítószer-csempészet és -kereskedelem elleni küzdelemnek”.

A közelmúltban több arab ország is jelezte támogatását Bassár el-Aszad szíriai elnök és Szíria irányába.

Katari információk szerint péntekre kilenc arab országot hívtak meg Szaúd-Arábiába, hogy megvitassák Szíriának az Arab Ligába történő visszatérését a májusi csúcstalálkozón, amelynek a királyság ad otthont.

A szíriai állami hírügynökség szerdai jelentése szerint a szíriai és a tunéziai külügyminisztérium szintén közös közleményben tudatta, hogy helyreállítják diplomáciai kapcsolataikat.

Visszatérhet-e Szíria az arab világba?

Izraeli szakértők szerint egyes szunnita államok éket akarnak verni Irán és Szíria közé.