„Izraelnek fel kell készülnie az Iránnal való konfrontációra”

Egyre valószínűbb a háború Iránnal, ezért Jeruzsálemnek fel kell készülnie az iszlám köztársaság megtámadására akár amerikai támogatás nélkül is – figyelmeztetett csütörtökön az izraeli nemzetbiztonsági tanács volt vezetője – írja a JNS.

„A háború sokkal közelebb van, mint a béke, és Irán magabiztosabb, miután [enyhülési] megállapodásokat kötött az arab országokkal. A világ változik, és a körülmények romlásának valószínűsége nagyobb, mint valaha” – mondta Yaakov Amidror a Radio 103 FM rádiónak adott interjúban.

„Fel kell készülnünk a háborúra, és lehetséges, hogy Izrael eljut egy olyan pontra, amikor Amerika segítsége nélkül kell megtámadnia Iránt”

– tette hozzá.

Amidror 2011 és 2013 között Benjámin Netanjahu miniszterelnök alatt elnökölt az NSC-ben, korábban pedig az Izraeli Védelmi Erők Katonai Hírszerzési Igazgatóságát vezette.

„Amerika már nem ugyanaz az Amerika, ami egykor volt, és ezt az irániak is észrevették. Az Egyesült Államoknak sokkal összetettebb problémákkal kell foglalkoznia, mint a Közel-Kelet, és a világ többi része másképp tekint Izraelre, mint korábban”

– mondta Amidror.

„Az irániak keményen nyomulnak, hogy zavart keltsenek” – folytatta.

„Ilyet még nem láttunk korábban. A dolgok elérték a forráspontot, és még ha nem is láttuk még a vulkán kitörését, ez nem jelenti azt, hogy nem fortyognak a dolgok odabent”.”

A Hezbollah lesben áll Izrael határán

A Hezbollah egyre inkább úgy viselkedik, mint aki háborúra készül.

A feszültségek továbbra is forronganak, miután ebben a hónapban a terrorizmus robbanásszerűen terjedt el Libanonból, a Gázai övezetből, valamint Júdea és Szamaria és Izrael más részein.

Az IDF a múlt héten csapást mért a Hamászra dél-libanonban, miután a palesztin terrorista csoport 34 rakétát lőtt ki Észak-Izrael felé. Vasárnap a hadsereg szíriai célpontokra mért csapást, válaszul a Golán-fennsíkok felé kilőtt hat rakétára.

Március 15-én egy Libanonból beszivárgott terrorista út menti bombát helyezett el Észak-Izraelben, amely súlyosan megsebesített egy autóst. Az elkövetőt a hatóságok szerint az izraeli erők megölték, miközben megpróbált visszatérni Libanonba. A 21 éves Shareef ad-Din, aki az izraeli arab Salem városból származik, megsebesült, amikor a robbanószerkezet reggel 6 óra körül felrobbant. A bombát egy sorompó mögött helyezték el az út szélén, a Megiddói elágazás közelében, Haifától mintegy 18 mérföldre délkeletre.

Pénteken egy olasz turista meghalt, hét másik külföldi pedig megsebesült egy autóval elkövetett merényletben Tel-Aviv központjában. A terrorista, akit a Tel-Avivtól 12 mérföldre keletre fekvő Kafr Qasimból származó 45 éves izraeli arab Yousef Abu Jaberként azonosítottak, a város szívében lévő forgalmas tengerparti sétányon hajtott járművével a tömegbe.

Ez viszont egy április 7-i lövöldözést követett, amelyben a 20 éves Maia Dee és a 15 éves Rina Dee nővérek meghaltak. Édesanyjuk, a 48 éves Lucy hétfőn belehalt a terrorcselekményben szerzett sérüléseibe.

A Templom-hegyen is erőszak tört ki, mivel a muszlimok a ramadánt ünneplik. Az izraeli rendőrség a hónap elején több mint 350 rendbontót tartóztatott le, akik elbarikádozták magukat az Al-Aksza mecsetben.

Biden odalökte a Közel-Keletet Kínának

Azzal, hogy Amerika nem hajlandó Irán-ellenes blokkot létrehozni, a Közel-Keletet Kínának adja át.