Izraeli zászlót égettek egy görögországi kosármeccsen

A Hapoel Jeruzsálem „terrorizmusnak” nevezi az incidenst – számolt be a Times of Israel. 

A Hapoel Jeruzsálem és az AEK Athén közötti kosárlabda-mérkőzésen szerdán a görög fővárosban káoszba torkollott, amikor a helyi szurkolók izraeli zászlót égettek, tűzijátékot dobtak és kövekkel dobálták az izraeli szurkolókat.

A képeken látható volt egy, a lelátókra kifüggesztett transzparens, amelyen a „Palesztina fővárosa Jeruzsálem” szöveg volt olvasható, utalva az Izrael és a palesztinok között a szent városért folyó történelmi vitára.

A Hapoel Jeruzsálem egyik tisztviselője a 12-es csatorna híradójának elmondta, hogy néhány szurkoló könnyebben megsérült az incidens során. A tűzijáték miatt a mérkőzést rövid időre félbeszakították, és a rendőrség nem engedte, hogy a szurkolók elhagyják az arénát.

„Példátlan káosz és a biztonság hiánya uralkodik itt” – mondta a tisztviselő.

A szurkolók azt mondták, hogy a rendőrök megfélemlítették őket, akik agresszívan viselkedtek velük szemben. A jelenlévők közül néhányan a Kan közszolgálati műsorszolgáltatónak azt mondták, hogy a rendőrség nem tett erőfeszítéseket a rendbontók letartóztatására.

„A mérkőzés elejétől kezdve nagyon ellenséges hangulat uralkodott az izraeliekkel szemben” – mondta Tal Hakim a Kan-nak. Hozzátette, hogy „sok palesztin és Hezbollah-zászló volt, és megpróbáltak behatolni a lelátónkra, és felgyújtani az izraeli zászlót”.

„Negyed órával a mérkőzés kezdete után elkezdtek téglákat és köveket dobálni ránk, és néhány szurkolót meg is sebesítettek. Egy kis területre szorultunk, hogy ne sérüljünk meg. Negyed órával ezután elkezdtek petárdákat lőni ránk, és az egyik szurkoló ruháját elégették.

„Mindenki azt várta, hogy vége legyen a meccsnek, hogy épségben haza tudjanak menni

– mondta.

A mérkőzés, amely a FIBA Bajnokok Ligája negyeddöntős sorozatának második mérkőzése volt, 94-78-as AEK-győzelemmel ért véget.

Az izraeli csapat közleményben közölte, hogy az incidenst „a szó minden értelmében terrorizmusnak” tartja.

„Megvizsgáltuk a lehetőségeket, hogy a félidőben eltávolítsuk az izraeli szurkolókat, de a görögök körülvették őket, és félő volt, hogy erőszakos pogrom alakul ki. A csapat nem hagyja figyelmen kívül ezeket az eseményeket, és panaszt fog tenni a FIBA-nál” – áll a közleményben.

Belga focidrukkerek az SS-ről és a zsidók elgázosításáról énekeltek

A videón látható férfiak azt skandálták, hogy az „Apám a kommandósoknál volt, anyám az SS-ben, együtt égették a zsidókat, mert a zsidók égnek a legjobban”.