„Halál Izraelre” skandálták Teheránban a Jeruzsálem-napon

Magas rangú tisztviselők, köztük Raisi elnök, részt vettek a fővárosban tartott központi gyűlésen, amely az iráni fenyegetés felerősödése közepette zajlott – írja a Times of Israel. 

Irániak tízezrei, néhányan „halál Amerikára” és „halál Izraelre” skandálva vonultak fel pénteken a fővárosban, Teheránban a „Jeruzsálem-nap” alkalmából, amely a palesztinok támogatásának éves megnyilvánulása.

A tüntetők által felemelt transzparenseken az állt: „Izrael pusztulása közel van” és „Palesztina a muszlim világ egységének tengelye”.

A gyűlésen magas rangú iráni tisztségviselők vettek részt, köztük Ebrahim Raisi elnök.

Az 1979-es iráni iszlám forradalom óta az al-Kudsz napjaként is ismert gyűléseket általában a muzulmán szent hónap, a ramadán utolsó péntekén tartják.

Al-Kudsz az izraeli-palesztin konfliktus középpontjában álló Jeruzsálem arab neve. A palesztinok Jeruzsálem keleti részére pályáznak, mint jövőbeli fővárosukra.

Mohammad Qalibaf, a parlament elnöke a tüntetőknek azt mondta, hogy Izrael a régió problémáinak „gyökere”, és hogy a palesztinok akadályozzák Izrael terveit.

„A palesztinok aktívan szembeszállnak az izraeli agresszióval Gázától Tel-Aviv szívéig” – tette hozzá, utalva az izraeli-palesztin konfliktusban az év eleje óta megnövekedett erőszakra.

Az elmúlt hetekben halálos kimenetelű támadások és összecsapások voltak Izraelben, Kelet-Jeruzsálemben és Ciszjordániában, valamint határon átnyúló tűzharcok az izraeli erők és a Gázai övezetben, Libanonban és Szíriában élő terroristák között.

„Tegnap még kövekkel harcoltak (a palesztinok), most pedig rakétákkal támadnak (Izraelre)” – mondta Qalibaf.

Jó hír: elmarad Berlinben az Izrael-ellenes antiszemiták gyűlöletparádéja

A ramadán utolsó utolsó péntekén tartott, az iráni kormány által szervezett felvonuláson Jeruzsálem elfoglalására szólítottak volna fel Izrael-ellenes és antiszemita csoportok.