Jó hír: elmarad Berlinben az Izrael-ellenes antiszemiták gyűlöletparádéja

A berlini al-Kudsz-napi felvonulást immár harmadik éve marad el, ugyanis az április 15-i tüntetés szervezői visszavonták a bejelentésüket – közölte a berlini rendőrség a Jüdische Allgemeine című napilappal.

A ramadán utolsó utolsó péntekén tartott, az iráni kormány által szervezett felvonuláson Jeruzsálem elfoglalására szólítottak volna fel Izrael-ellenes és antiszemita csoportok.

„Jó, hogy a szervezők lemondták az al-Kudsz tüntetést. De ne áltassuk magunkat azzal, hogy a mögötte álló gondolkodás és gyűlölet csak úgy eltűnik”

– mondta a hírrel kapcsolatban Josef Schuster, a Németországi Zsidók Központi Tanácsának elnöke.

Az Izrael állam létrehozása ellen tiltakozó Al-Kudsz napot 1979-ben Homeini ajatollah iráni vezető hozta létre. Azóta hívei a világ nagyszámú muszlim lakossággal rendelkező városaiban a Ramadán alatt vagy röviddel utána tartják meg ezt a napot.

Az évente megrendezett felvonuláson rendszeresen hangzanak el Izrael-ellenes és antiszemita skandálások.

A berlini rendőrség 2000 tüntetőre számított az idei al-Kudsz-napon.

A gyűlöletkeltő tüntetések országos betiltásáról már többször is szó esett az évek során, amióta Németországban is megrendezik.

„Nem akarom, hogy Berlinben ilyen antiszemita rendezvények legyenek. Minden jogi lehetőséget ki kell meríteni, hogy ilyesmit lehetetlenné tegyünk városunkban”

– hangsúlyozta Iris Spranger berlini szenátor a Der Tagesspiegel című német napilapnak.

Gyalázkodások folytatásával ünneplik Jeruzsálemet Iránban

Jeruzsálem a muszlimokhoz tartozik, és a palesztin nép fővárosa – állította az ország külügyminisztere a pénteki al-Kudsz (Jeruzsálem)-napi megemlékezésen.