Gyöngyösi Márton elhatárolódik korábbi kijelentéseitől és bocsánatot kér

A Jobbikos politikus Facebook-posztban reagált az amerikai nagykövetség Széder-estjén való részvételére. 

Gyöngyösi Márton így kezdte bejegyzését: „A Pészah a szabadság születésének és egyben a zsidó nép születésének ünnepe is. Köszönöm még egyszer az amerikai nagykövetnek a meghívást az ünnepre. Köszönöm ezt az estét azoknak az ott lévő magyar és nem magyar, zsidó és nem zsidó embereknek is, akik végigülték ezt az eseményt a közös asztalnál velem. Jó volt beszélgetni olyan emberi alapértékekről és vágyról, mint például a szabadság. Sokat tanulhattam ott” – írta.

Elmondása szerint az est során egy személy a következőt mondta neki: „élt a harmadik században egy neves zsidó rabbi, Shimon ben Lakish, aki azt tanította, hogy »amikor valaki elfordul a múltjától és ezzel jót cselekszik, az olyan erőteljes cselekedet, hogy a bűnei érdemekké válnak«”.

„Tudtam, mire érti. Tudtam, hogy nekem címzi. Én csak annyit válaszoltam: „Szeretnék annyit tenni a magyarországi zsidóság, egyben hazánk békéjéért és nyugalmáért, hogy az elfeledtesse azokat a rossz mondatokat, amelyeket korábban meggondolatlanul mondtam.” Nem állt akkor sem szándékomban megsérteni embereket, különösképp nem zsidó honfitársainkat.

Akkori kijelentéseimtől elhatárolódom, értük most is bocsánatot kérek” – írta a politikus.

Megkérdezték a nagykövetetet miért Gyöngyösi Mártont hívta széderezni

David Pressman budapesti amerikai nagykövetet szerdai rendkívüli nemzetközi sajtótájékoztatóján megkérdezték, hogy miért hívta meg Gyöngyösi Mártont a nagykövetség széder estjére.