Nem mehetnek fel a zsidók a Templomhegyre a ramadán utolsó 10 napján

A miniszterelnöki hivatal szerint a biztonsági vezetők egyhangúlag támogatták a döntést, Ben Gvir azonban „súlyos hibának” minősítette a lépést.

A zsidó látogatókat szerdától a ramadán tíz nap múlva esedékes végéig kitiltják a Templomhegyről

– jelentette be Benjámin Netanjahu miniszterelnök hivatala kedden, miután a szent helyen kialakult feszültségekhez kapcsolódó, széles körben elterjedt erőszakos cselekmények közepette biztonsági konzultációkat tartottak a kérdésről.

Bár a döntés összhangban áll a régóta fennálló izraeli politikával, amelynek célja a súrlódások csökkentése az ünnepek alatt, voltak olyan találgatások, hogy az új kormány irányt változtat. Itamar Ben Gvir nemzetbiztonsági miniszter a napokban azt szorgalmazta, hogy a zsidók a ramadán végéig, különösen szerdán, a pészah utolsó napján továbbra is felmehessenek a Templom-hegyre.

Netanjahu hivatalának közleménye szerint a Templom-hegy zsidó látogatók előtti lezárásáról szóló döntést Joáv Gallant védelmi miniszter, Herzi Halevi, az IDF vezérkari főnöke, a Sin Bét vezetője, Ronen Bar és Kobi Sábtáj rendőrfőnök egy korábbi konzultációt követően egyhangúlag javasolta.

Békés zsidó hívők százai keresték fel a Templom-hegyet

842 zsidó hívő zarándokolt a jeruzsálemi Templom-hegyre vasárnap reggel – közölte a Templom-hegyi adminisztráció.

Hiányzott ebből a csoportból Ben Gvir, aki a döntést „súlyos hibának” minősítette, amely nem hoz békét, inkább a biztonsági helyzet további eszkalálódását kockáztatja.

Azt állította, hogy a zsidó látogatók távolmaradása a gyújtópont helyszínétől azt jelentené, hogy kevesebb izraeli rendőr állomásozik ott, „ami termékeny talajt teremt a zsidók meggyilkolására uszító tömeges tüntetéseknek, sőt olyan forgatókönyvnek is, amelyben köveket dobálnak a Siratófalnál lévő zsidó imádkozókra”.

„Amikor a terrorizmus lecsap ránk, hatalmas erővel kell visszavágnunk, nem szabad megadnunk magunkat”

– mondta Ben Gvir.

Gallant, akiről Netanjahu hétfőn azt mondta, hogy megtarthatja az állását, miután múlt hónapban bejelentette leváltását, saját hivatalának közleményében megerősítette, hogy a biztonsági főnökök között egyhangú egyetértés volt a döntést illetően.

Netanjahu arra is utasította a biztonsági szerveket, hogy minden szükséges erőt vonjanak be a Templom-hegy alatti Siratófal biztosítására – közölte hivatala.

Ezt a cikket szerkesztőségünk az ünnep beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

Palesztin terroristákat éltettek a Templom-hegyen a „békés imádkozók”

Kíváncsian várjuk, hogy erről mikor fog beszámolni a Templom-hegy status quojáért aggódó fősodratú média.