Karig Sára-díjat alapított a Raoul Wallenberg Emberség Háza Egyesület

Változtatás nélkül közöljük a Raoul Wallenberg Emberség Háza Egyesület közleményét.

Karig Sára író, fordító azon különleges emberek közé tartozott, akit nem lehetett megfenyegetni, zsarolni és megsemmisíteni.

A Vészkorszakban zsidó gyerekeket, angol hadifoglyokat, több honfitársát pedig házasságai által mentett meg.

A kommunista hatalom szavazási csalását (kék cédulák) 1947-ben választási biztosként azonnal jelentette. Emiatt már másnap – szeptember 1-én lefogták, és az Ural hegység lábához hurcolták.  1947-től 1953-ig a Vorkuta-i munkatáborban volt politikai fogoly. 1985-ben az izraeli Yad Vashem Intézet a Világ Igaza címmel tüntette ki. Megtörhetetlen személyisége méltán példakép a ma élő ember számára.

Karig-Sára-díjban részesülhet az a magyar állampolgár, aki élete során – Karig Sárához méltóan – bátran, egyenes gerinccel élt, tettein keresztül a társadalmi igazságosságra törekedett és ebben példát mutatott embertársainak. Mindig szem előtt tartotta az emberi és közösségi értékeket és ezért kivívta szűkebb-tágabb környezete elismerését, megbecsülését. A részletes információkat tartalmazó felhívás és a javaslat tételhez szükséges adatlap a Raoul Wallenberg Emberség Háza Egyesület honlapján olvasható el, illetve tölthető le.

A Díj átadására ebben az évben – 76 évvel ezelőtti letartóztatásának napján kerül sor, egy Róla szóló konferencia keretében.

Ezt a cikket szerkesztőségünk az ünnep beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

Interjúkötet jelent meg Karig Sára műfordítóval, a Világ Igazával

Olyan szerzők tolmácsolója volt mint Bulgakov, Tagore, Agatha Christie és Alan Marshall.