Netanjahu: Nem lesz teokrácia

Szembenézve a lesújtó közvélemény-kutatásokkal és a közelmúltbeli terrorhullám miatti növekvő utcai nyugtalanságokkal és aggodalommal, Benjamin Netanjahu miniszterelnök sajtótájékoztatót tartott, amelyen az előző kormányt és az elmúlt hónapok kormány elleni tiltakozó mozgalmát teszi felelőssé az országot ért támadások kirobbanásáért.

Netanjahu azt állította, hogy az előző kormány gyengeséget mutatott, és ezzel felbátorította Izrael ellenségeit.

„Az előző kormány alatt megduplázódott a terrortámadások száma”

– mondja.

„Az előző kormány földgáz lelőhelyeket adott át az ellenségnek anélkül, hogy bármit is kapott volna cserébe”.

Azt állította, hogy a hadsereg tartalékosainak figyelmeztetése, hogy megtagadhatják a szolgálatot, ha kormánya továbblép az igazságszolgáltatás reformjára irányuló tervével, szintén hasonló üzenetet küldött.

Netanjahu az ellenzéki vezetőt, Jair Lapidot is hibáztatja, mondván, amikor az utóbbi a nemzeti összeomlásra figyelmeztet a reform miatt, „ellenségeink ezt látják, ezt hallják… Azt hiszik, hogy legyőzhetnek minket, a libanoni, a szíriai és a gázai terror egyesítésével”.

„De most már ez a mi időnk, a mi felelősségünk. Az én felelősségem”

– mondja Netanjahu.

„Ismertek engem. Nem cselekszem meggondolatlanul. Határozottan és megfontoltan cselekszem, és mindenekelőtt felelősségteljesen cselekszem”

– szögezte le Netanjahu.

„Ma este azt mondom nektek, Izrael népe, hogy el fogjuk hárítani ezeket a fenyegetéseket, és le fogjuk győzni ellenségeinket. Ezt tettük a múltban, és ezt fogjuk tenni most is. Visszaállítjuk az elrettentő erőnket, helyrehozzuk a ránk hagyott károkat, és minden ellenség, aki azt hiszi, hogy ez egy lehetőség a támadásra, „óriási tévedésben van”.

Sabak: Idén több, mint 200 jelentős terrortámadást hiúsítottunk meg

S még csak három hónap telt el az évből.

Amikor egy újságíró felvetette, hogy az előző kormány alatt egy év alatt 33 embert öltek meg, míg Netanjahu kormányának hivatalba lépése óta eltelt 100 nap alatt 19-en haltak meg, a miniszterelnök azt válaszolta, hogy

az előző kormány „a Muszlim Testvériségtől” függött – utalva az iszlamista Raám pártra -, ezért „nem tudott fellépni a terror ellen”.

Mintegy mellesleg megemlítette, hogy Joav Gallant védelmi miniszter marad a posztján, miután hetekig tartó tömeges utcai tiltakozások alakultak ki azt követően, hogy a miniszterelnök bejelentette a miniszter menesztését.

„Voltak nézeteltéréseink, méghozzá komoly nézeteltérések. De úgy döntöttem, hogy a vitákat magunk mögött hagyjuk”

– mondta a Gallanthoz fűződő viszonyáról..

Netanjahu azt mondta,

nem tud részleteket elárulni „mindenről, amit teszünk” Izrael biztonságáért, „de sok mindent teszünk”.

Annyit azért elmondott, hogy Izrael „fellépett iráni célpontok ellen Szíriában”.

A beszédét követő kérdések és válaszok során, a radikális rendőrminiszter, Itamar Ben Gvir vezette Nemzeti Gárda megalakításának terveit kommentálva Netanjahu azt mondta, hogy

a gárda „szükséges”, de „nem lesz senki milíciája”, inkább „egy tettrekész, professzionális biztonsági erő, amely az egyik biztonsági apparátusnak tartozik majd felelősséggel”.

A miniszterelnök leszögezte, hogy „széleskörű egyetértésre” törekszik a „reformmal kapcsolatban… a kormányzati ágak közötti megfelelő egyensúly helyreállítása érdekében”.

„Ez nem lesz teokrácia”

– mondja, hozzátéve, hogy „az egyéni jogokat” törvényben kívánja rögzíteni.

Egyelőre helyén marad a kirúgott izraeli védelmi miniszter

„Nem most van itt az ideje a védelmi miniszterek leváltásának”. Még a Likud-szavazók 58 százaléka is ellenzi Gallant kirúgását.