Egyelőre helyén marad a kirúgott izraeli védelmi miniszter

A miniszter még nem kapta meg a felmondásról szóló hivatalos értesítést; a Sász párt vezetője, Árje Deri állítólag a színfalak mögött azon dolgozik, hogy meggyőzze Netanjahut a döntés visszavonásáról.

Yoav Gallant védelmi miniszter még kedden is betöltötte tisztségét, két nappal azután, hogy Benjamin Netanjahu miniszterelnök menesztette őt, mert nyilvánosan sürgette a kormány igazságügyi reformtörvényének leállítását.

Gallant szombaton szólt a nemzethez ajánlásával, Netanjahu pedig vasárnap közleményben rúgta ki. Hétfő estére Netanjahu a nyilvánosság erős nyomására leállította a jogszabályt, ahogy Gallant kérte. Gallant jövőjéről azonban egyelőre nem nyilatkozott.

A héber média arról számolt be, hogy a színfalak mögött folyamatban van a koalíció nyomása Netanjahu felé, hogy vonja vissza döntését. A védelmi miniszter egyelőre ellátja feladatát, hivatalos felmondási értesítést még nem adtak át neki.

Gallant kedd délután részt vett egy tervezett, biztonsággal kapcsolatos megbeszélésen a jeruzsálemi miniszterelnöki hivatalban. A találkozó volt az első találkozás Netanjahu és Gallant között a védelmi miniszter szombat esti beszéde óta.

Izraeli védelmi miniszter: le kell állítani az igazságügyi reformot

Gallant megüzente Netanjahunak, hogy elkötelezett a Likud értékei mellett, „de Izrael mindenek felett áll”.

A 12-es csatorna szerint a találkozó anélkül ért véget, hogy szóba álltak volna egymással, vagy közvetlen megbeszélés a miniszter jövőjéről.

A miniszterelnök állítólag megbeszéléseket folytatott Avi Dichter mezőgazdasági miniszterrel, a Shin Bet volt vezetőjével, akit favoritnak tartanak Gallant helyére, ha Netanjahu véglegesíti a kirúgásáról szóló döntést.

Szombaton tartott beszédében

Gallant arra figyelmeztetett, hogy az igazságügyi reform által feltárt társadalmi megosztottság „egyértelmű, azonnali és kézzelfogható fenyegetést jelent az állam biztonságára. Nem fogom ehhez a kezemet nyújtani”.

Kevesebb mint 24 órával később Netanjahu kirúgta őt, kiváltva ezzel a dühös tüntetők spontán tömeges országos felháborodását, akik szerint a lépés bizonyíték arra, hogy Netanjahu önös érdekből és nem az állam biztonságát szem előtt tartva cselekszik.

Árje Deri volt kormányminiszter állítólag a színfalak mögött azon dolgozik, hogy közvetítsen egy olyan megállapodást Gallant és Netanjahu között, amely lehetővé tenné, hogy az előbbi továbbra is betölthesse szerepét anélkül, hogy túl sok politikai tőkét áldozna fel – jelentette a 12-es csatorna.

Gallant pozíciójában hagyását valószínűleg ellenezné a koalíció néhány tagja, akik Gallant elbocsátását szorgalmazták, azzal érvelve, hogy a védelmi miniszter döntése a törvényhozási szünet elrendeléséről kapituláció volt a katonai tartalékosok előtt, akik nem voltak hajlandóak szolgálatot teljesíteni, amíg az igazságügyi átalakítást fel nem függesztették.

Százezrek vonultak az utcára Izraelben a védelmi miniszter menesztése után

A hírek szerint a kormány meghátrálásra készül.

Netanjahu a hírek szerint felháborodott Gallant azon döntésén, hogy sajtótájékoztatóját azután tartotta meg, hogy korábban azt mondta Netanjahunak, hogy várni fog vele, és anélkül, hogy ezt a miniszterelnökkel egyeztette volna.

A védelmi és külügyi bizottság hétfői zárt ülésén Gallant állítólag olyan hírszerzési információkat tárt fel, amelyek arra utalnak, hogy a most szüneteltetett revízióval kapcsolatos belső nézeteltérések miatt Izrael regionális biztonsága veszélyben van, különösen az amerikai támogatás esetleges gyengülése miatt.

„Súlyos és példátlan válságban vagyunk”

– idézték Gallantot, aki ezt mondta a bizottságnak.

Az ülés után a bizottság elnöke, Yuli Edelstein képviselő azt mondta, hogy „aggasztó dolgokat hallott” Gallant-tól.

„Nem most van itt az ideje a védelmi miniszterek leváltásának”

– tette hozzá Edelstein.

Gallant az ellenzék részéről is támogatást kapott: a Nemzeti Egység elnöke, Beni Ganz hétfő esti telefonhívásában sürgette Netanjahut, hogy fontolja meg Gallant menesztését – derül ki Ganz irodájának közleményéből.

A 12-es csatorna hétfő esti közvélemény-kutatása szerint

a megkérdezettek 63 százaléka ellenezte Gallant kirúgását. A Likud-szavazók körében 58 százalék ellenezte Gallant kirúgását, 22 százalék pedig támogatta a lépést.

Miután Netanjahu hétfőn bejelentette, hogy szünetelteti a törvénymódosítást, Gallant azt mondta, hogy üdvözli a döntést, hogy tárgyalásokat folytasson a jogszabály ellenzőivel – közölte irodája rövid közleményében.

Netanjahu elhalasztja az igazságügyi reformot: El kell kerülni a polgárháborút

Az izraeli miniszterelnök bejelentette az igazságügyi reform elhalasztását.