Százezrek vonultak az utcára Izraelben a védelmi miniszter menesztése után

Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő vasárnap felmentette tisztségéből az igazságügyi reformot ellenző védelmi miniszterét, Joáv Galantot.

„Benjámin Netanjahu miniszterelnök úgy döntött, hogy meneszti tisztségéből Joáv Galant védelmi minisztert”

– közölte a kormányfő hivatala.

Galant a jobboldali kormányzó Likud párt politikusa, szombaton azonban nyíltan felszólította a Netanjahu vezette kormánykoalíciót, hogy függessze fel az igazságügyi reformot. Galant mindemellett az igazságügyi rendszer átalakítását célzó törvénymódosítások elleni országos tüntetésekre tekintettel párbeszédet sürgetett a reform ellenzőivel, mondván, nemzetbiztonsági kockázatot jelent, hogy a tartalékosok tiltakozásul nem jelentkeznek katonai szolgálatra.

Bírálói – köztük a legfelsőbb bíróság elnöke és a főügyész – szerint a reformtervezet megnyirbálná az alkotmánybíróságként is működő izraeli legfelsőbb bíróság jogköreit a bírák politikusi kinevezésével, valamint a normakontroll lehetőségének csökkentésével, hogy kevésbé tudják felülbírálni törvényességi szempontból a kneszetben születő törvényeket. A javaslattal egyet nem értők azt kifogásolják, hogy a változások megbénítanák az igazságszolgáltatást, csorbítanák a bírói függetlenséget, elősegítenék a korrupciót, gyengítenék a kisebbségek jogait, valamint az izraeli bírósági rendszer hitelességének csorbulásával megakadályoznák az ország védekezését esetleges háborús bűnök ügyében a hágai székhelyű Nemzetközi Büntetőbíróság előtt.

Netanjahu ezzel szemben azt állítja, hogy a módosításoknak köszönhetően helyreállna a hatalmi ágak egyensúlya, amely jelenleg az igazságszolgáltatás irányába billen el.

Izraeli védelmi miniszter: le kell állítani az igazságügyi reformot

Gallant megüzente Netanjahunak, hogy elkötelezett a Likud értékei mellett, „de Izrael mindenek felett áll”.

Galant menesztésének hírére hatalmas tömeg vonult az utcákra Izrael szerte.

„Az izraeli nép egysége, a felelősség érdekében arra szólítom fel önöket, hogy azonnal állítsák le a törvényhozást”

– üzente Jichák Herzog, izraeli államfő Benjámin Netanjahu miniszterelnöknek és a kormánykoalíció tagjainak.

„Az embereket mélységes félelem kerítette hatalmába”, a biztonság, a gazdaság, a társadalom veszélyben van – folytatta. „Az egész izraeli nép szeme önökre irányul” – jelentette ki Herzog.

Izraeli médiajelentések szerint Netanjahu reggel beszédet tervez intézni a nemzethez. Az izraeli kormányfő többször leszögezte, hogy nem áll szándékában az igazságügyi reformfolyamatot lelassítani. Jelentések szerint hétfőre virradó éjjel több miniszterével arról tanácskozott, hogy leállítsák-e a vitatott terveket.

A legfelsőbb bíróság hatáskörét korlátozó és a kormány hatalmi pozícióját erősítő reform ellen hónapok óta tüntetések zajlanak Izraelben.

Herzog elnök előállt egy kompromisszumos igazságügyi reformjavaslattal

Az elnök szerint javaslata megőrzi Izrael demokratikus jellegét és biztosítja az igazságszolgáltatás függetlenségét. Netanjahunak nem tetszik a javaslat, Lapid még mérlegel.