Amerikai támogatással küzdhet Izrael a terror-alagutak ellen

Az USA-Izrael Anti-Tunnel Cooperation Extension Act (Az amerikai-izraeli alagútellenes együttműködés meghosszabbításáról szóló törvény) törvénybe iktatása esetén meghosszabbítaná a Védelmi Minisztérium felhatalmazását az alagútellenes képességek kutatására, fejlesztésére és továbbfejlesztésére.

Képviselőházi tagok kétpárti csoportja hétfőn törvényt terjesztett elő Izrael alagútellenes erőfeszítéseinek támogatására. A törvényhozók, Brad Schneider (D-Illinois), Doug Lamborn (R-Colorado), Kathy Manning (D-North Carolina) és August Pfluger (R-Texas) bejelentették az új törvényjavaslatot, amely az Egyesült Államok és Izrael alagútellenes együttműködésének kiterjesztéséről szóló törvény nevet viseli, „hogy kiterjesszék az Izrael azon képességének megerősítésére irányuló erőfeszítéseket, hogy felderítsék, feltérképezzék és felszámolják a terrorszervezetek által az Izrael elleni terrortámadások támogatására és indítására használt alagutakat”.

Ha a törvényt aláírják, akkor meghosszabbítja a védelmi minisztérium felhatalmazását arra, hogy Izraellel közös alapon végezzen kutatást, fejlesztést, tesztelést és értékelést az alagutak elleni képességek terén – áll a csoport közleményében.

„Külföldi terrorszervezetek, köztük a Hamász, a Hezbollah és a palesztin Iszlám Dzsihád, földalatti alagutakat használnak rakéták kilövésére, fegyverek elrejtésére és terrorista kiképzők csempészésére olyan akciókhoz, amelyek Izrael biztonságát fenyegetik”

– fejtették ki.

„A terrorszervezetek túl sokáig használták az alagúthálózatokat arra, hogy veszélyeztessék a legerősebb regionális szövetségesünk, Izrael biztonságát”

– fogalmazott Schneider a közleményben.

„Ez a törvényjavaslat kiterjeszti az Egyesült Államok és Izrael közötti együttműködést az alagútellenes technológia és stratégiák kifejlesztése érdekében, amelyeket aztán mind Izrael védelmére, mind az Egyesült Államok saját határbiztonságának javítására, és remélhetőleg egy napon más szövetségeseknek is segíteni fognak, akik hasonló fenyegetésekkel néznek szembe. Nagy örömömre szolgál, hogy kollégáimmal dolgozhatok együtt a [kongresszusi] választófolyosó mindkét oldalán ezen a jogszabályon, és folytathatom az USA és Izrael kapcsolatának kétpárti támogatásának fontos hagyományát”

– tette hozzá.

Pészah alatt megtámadták Izraelt

Rakéták Libanonból, terrortámadás Júdea-Szamáriában és Tel-Avivban. Izrael ellenségei az ünnep alatt támadták meg a zsidó államot.

Lamborn képviselő szerint a törvényjavaslat „kritikus jelentőségű mind az USA, mind Izrael nemzetbiztonsági igényei szempontjából”.

„A Hamász, a Hezbollah és a palesztin Iszlám Dzsihád földalatti alagutakat használnak illegális anyagok csempészésére, izraeli állampolgárok elrablására, és a sűrűn lakott területek alatt ásott alagutakkal veszélyben tartják a polgári lakosságot”

– mondta egy nyilatkozatában.

„Ez a jogszabály arra a munkára épül, amelyet az elmúlt évtizedben én vezettem, hogy a földalatti alagutak felderítésével, feltérképezésével és semlegesítésével megakadályozzuk ezeket az atrocitásokat, és megvédjük az izraeli életeket.”

Pfluger képviselő megjegyezte, hogy

a terrorista szervezetek „kihasználják kiterjedt földalatti alagútrendszerüket, hogy veszélyeztessék Izrael, a legerősebb szövetségesünk biztonságát a Közel-Keleten”.

Fontosnak nevezte, hogy az Egyesült Államok folytassa erős partnerségét Izraellel, „és adja meg nekik azokat az eszközöket, amelyekre szükségük van az alagutak elleni küzdelemhez”.

„Az Egyesült Államoknak azt az üzenetet kell küldenie, hogy Izrael mellett állunk – különösen a közelmúltban Izrael ellen elkövetett pészahi terrortámadások sorozata miatt”

– mondta Pfluger.

„99% mennyország, 1% pokol” — így élnek az izraeliek a gázai határ mentén

Hogyan lehet azzal a tudattal élni, hogy 12 másodperce van az embernek óvóhelyre érni, ha megszólalnak a légvédelmi szirénák? Tudósításunk a gázai határ mellett fekvő Nirimből.