Pészah alatt megtámadták Izraelt

Rakéták Libanonból, terrortámadás Júdea-Szamáriában és Tel-Avivban. Izrael ellenségei az ünnep alatt támadták meg a zsidó államot.

Rakéták Libanonból

Több tucatnyi rakétával támadták Izrael északi részét csütörtökön, a Pészah első napján. A légoltalmi szirénák megszólalására a határ menti lakosság óvóhelyre menekült, de az egyik becsapódásnak van egy könnyebb sebesült áldozata – jelentette a helyi média.

A sérült egy férfi a keresztény arabok lakta Faszúta faluban.

A hadsereg közölte, hogy a „Vaskupola” légvédelmi rendszer elfogott egy második olyan rakétát, amely lakott területen, Nyugat-Galileában csapódott volna be.

Katonák egy rakéta maradványait teszik egy zsákba az izraeli-libanoni határ közelében fekvõ izraeli Slomi településen 2023. április 6-án, miután a nap folyamán több tucatnyi rakétával támadták Libanonból Izrael északi részét.
MTI/AP/Ariel Schalit

Libanoni beszámolók szerint az izraeli hadsereg tüzérségi támadással válaszolt.

Csütörtök éjszaka a Gázai övezetből is elindítottak több rakétát a szomszédos dél-izraeli területekre, és erre az izraeli légierő az iszlamista Hamász terrorszervezet gázai katonai létesítményeinek a bombázásával válaszolt.

Közel két év óta ez az első nagyobb rakétatámadás Izrael északi határvidékén: legutóbb 2021 augusztusában támadtak több mint 20 rakétával, azóta csak egyet-egyet indítottak el onnan Izrael felé.

Izrael válaszolt

„Ellenségeink újra felfedezik, hogy a próbatétel pillanataiban Izrael polgárai egységesek, és támogatják a hadsereg és a többi biztonsági erő fellépését országunk és polgáraink védelme érdekében” – jelentette ki Netanjahu a kabinet ülésének elején csütörtök este.

„Az izraeli belső vita nem akadályoz meg bennünket abban, hogy fellépjünk ellenük, ahol és amikor csak szükség van rá. Ebben kivétel nélkül mindannyian egységesek vagyunk”

– tette hozzá az utóbbi hetek több százezres, a kormány jogrendet megváltoztató törvényjavaslatai elleni tüntetésekre utalva.

„Nem érdekünk a Templom-hegyi status quo megváltoztatása. Nyugalomra szólítunk fel, és határozottan fel fogunk lépni az erőszakhoz folyamodó szélsőségesekkel szemben” – hangoztatta az izraeli kormányfő az Al-Aksza mecsetnél történt összecsapásokkal kapcsolatban, melyeknél palesztinok százait tartóztatták le, akik elbarikádozták magukat és kövekkel dobálták a rendőröket.

Az izraeli hadsereg szóvivője, Dani Hagari a vezérkari főnök helyzetértékelésének végén csütörtök este úgy nyilatkozott, hogy a Libanonból érkező lövedékekért az iszlamista Hamász szervezet a felelős.

Izrael péntek éjjel légitámadást intézett Libanon déli részét célba véve, és növelte a Gázai övezet elleni csapásokat, válaszul arra a 34 rakétára, amelyet csütörtök délután Libanonból indítottak Izrael északi részei ellen – tudatta az izraeli hadsereg.

Az izraeli hadsereg légicsapásokat mér Gázára 2023. április 7-én. Izrael Libanon déli részét célba véve növelte a Gázai övezet elleni csapásokat, válaszul arra a 34 rakétára, amelyet elõzõ nap délután Libanonból indítottak észak-izraeli célpontokra.
MTI/EPA/Mohamed Szaber

Több fórumon is közölték, hogy a légitámadás során a csütörtöki támadásért felelős iszlamista Hamász szervezetet vették célba. A Twitteren azt írták, hogy többek között a Hamászhoz tartozó dél-libanoni terrorista infrastruktúrákat találtak el a válaszul adott támadás során.

Az Al-Majadín nevű, libanoni székhelyű pánarab televízió péntek reggel a dél-libanoni Türosz városából robbanásokról számolt be. A tudósítás szerint a közelben található egy palesztin menekülttábor is.

Izrael csütörtök este a Hamász Gázai övezetbeli katonai létesítményeit, köztük alagutakat és fegyvergyártó egységeket is célba vett, a gázai fegyveresek péntek hajnalban ennek ellenére folytatták a Dél-Izrael elleni rakétatámadásokat.

Két fiatal nőt meggyilkoltak a terroristák Júdea és Szamáriában

Két fiatal nővér meghalt, az édesanyjuk pedig súlyosan megsebesült a júdeai és szamáriai Hamra település közelében a Jordán-völgyben péntek reggel történt terrortámadásban – közölték izraeli tisztviselők.

A Zaka mentőszolgálat jelentése szerint a terrortámadás három áldozata közül ketten a helyszínen életüket vesztették.

Az izraeli autóban két húsz év körüli és egy negyven év körüli nő utazott. A halálos lövés a fiatalokat érte, az idősebb nőt helikopterrel szállították életveszélyes állapotban a jeruzsálemi Hadassza kórházba. A palesztinok jelentése szerint két palesztin fegyveres menekült el a helyszínről.

Aviva Klompas on Twitter: „Israeli sisters in their 20s became the latest targets of Palestinian terrorism today. The sisters were murdered when terrorists opened fire at their car while they were driving. Their mother was also in the car and is critically injured. pic.twitter.com/FKGudvDyRu / Twitter”

Israeli sisters in their 20s became the latest targets of Palestinian terrorism today. The sisters were murdered when terrorists opened fire at their car while they were driving. Their mother was also in the car and is critically injured. pic.twitter.com/FKGudvDyRu

Gázolásos támadás Tel-Avivban

Egy fiatal férfi meghalt, legalább négy másik ember pedig megsebesült egy merényletben péntek este Tel-Aviv központjában – közölte az izraeli mentőszolgálat.

A mentők szerint az áldozatok külföldi állampolgárok, az elhunyt férfi Alessandro Parini olasz 35 éves turista volt.

Tv2000.it on Twitter: „🔴+++ L’attacco sulla folla a #TelAviv | L ‘italiano ucciso è Alessandro Parini, 35 anni, avvocato di #RomaTra i feriti Roberto NiccolaiIl ministro @Antonio_Tajani: le autorità israeliane confermano la morte, possibile ferimento di altri connazionali #7aprile #Israele pic.twitter.com/nxMcQER0XS / Twitter”

🔴+++ L’attacco sulla folla a #TelAviv | L ‘italiano ucciso è Alessandro Parini, 35 anni, avvocato di #RomaTra i feriti Roberto NiccolaiIl ministro @Antonio_Tajani: le autorità israeliane confermano la morte, possibile ferimento di altri connazionali #7aprile #Israele pic.twitter.com/nxMcQER0XS

A Kan rádió jelentése szerint a támadó egy gépkocsival járókelők közé hajtott, kiszállt a járműből és lövöldözni kezdett, majd a rendőrök ártalmatlanná tették.

A Magen David Adom (MDA) a vöröskereszt izraeli megfelelője közleményben tudatta, hogy a négy sebesültet, akik közül ketten könnyebben, ketten közepesen sérültek meg, kórházba szállították.

A támadás után Benjámin Netanjahu miniszterelnök mozgósította a katonai rendőrség és a katonaság tartalékos egységeit.

A múlt hónapban egy palesztin férfi által elkövetett támadásban egy férfi meghalt, két másik pedig megsebesült Tel-Avivban.

Borítókép: a tel-avivi terrortámadás helyszíne. EPA/ABIR SULTAN

Két telep története: ha terroristák építkeznek rendben, ha zsidók akkor probléma

Falut építenek a palesztinok, melynek különleges lakhatási feltétele van: terroristának kell lenni. De ez úgy tűnik nem zavarja a Nyugatot, és nem tartja a „béke akadályának”.