Több ezren — köztük miniszterek — vonultak fel Szamáriában

Mintegy 50 000 izraeli, köztük nyolc miniszter és 20 parlamenti képviselő vonult hétfő délután az Evyatar telephez. 

A menetben részt vevő politikusok között volt többek között Bezalel Szmotrics pénzügyminiszter, Itamár Ben-Gvir nemzetbiztonsági miniszter is.

A vallásos cionista judaizmus vezetői is részt vettek a menetben, köztük Elyakim Levanon rabbi, a Szamáriai Regionális Tanács rabbija, Yaakov Ariel rabbi, Ramat Gan korábbi főrabbija, Shmuel Eliyahu rabbi, Safed főrabbija, Dov Lior rabbi, Hebron korábbi főrabbija és Yaakov Medan rabbi, a Yeshivat Har Etzion rosh jesiva vezetője.

A menetet és a gyűlést az IDF és az izraeli rendőrség biztosította, mivel az izraeli erők folytatják erőfeszítéseiket a terroristák elfogására, akik a lövöldözéses támadás mögött állnak, amelyben Maja, Rina és Lucy Dee-t meggyilkolták a Jordán-völgyben.

Az Evyatar közelében fekvő Beita palesztin faluból zavargásokról számoltak be a felvonulás alatt, az IDF könnygázt vetett be a faluban tartózkodó palesztinok és újságírók ellen.

A Huwara városától mindössze néhány kilométerre tartott felvonulásra azért is került sor, mert a feszültség továbbra is magas a térségben, miután az elmúlt héten többször is rakétatűz indult Libanonból, Szíriából és a Gázai övezetből, és az elmúlt hónapokban terrortámadások hulláma volt tapasztalható.

Mielőtt a menet elindult volna, a Szamaria Regionális Tanács vezetője, Yossi Dagan hangsúlyozta:

„A tömegek mai érkezése a bizonyíték arra, hogy Izrael népe Evjatart akarja és cionizmust akar.

Együtt vonulunk most és azt mondjuk: Soha nem mondunk le Izrael földjéről.”

Fotó: EPA/ATEF SAFADI

(The Jerusalem Post)

Két telep története: ha terroristák építkeznek rendben, ha zsidók akkor probléma

Falut építenek a palesztinok, melynek különleges lakhatási feltétele van: terroristának kell lenni. De ez úgy tűnik nem zavarja a Nyugatot, és nem tartja a „béke akadályának”.