Amerika nyomást gyakorolna Izraelre, hogy támadó fegyvereket adjon az ukránoknak

Az amerikai média által ismertetett dokumentumok szerint Washington úgy véli, hogy Jeruzsálemet meg lehet győzni arról, hogy többek között föld-levegő és páncéltörő rakétákat szállítsanak Kijevnek.

Az Egyesült Államok úgy véli, hogy Izraelt nyomás alá lehet helyezni vagy meg lehet győzni, hogy változtassa meg Ukrajnával kapcsolatos álláspontját, és „halálos segítséget” nyújtson Kijevnek – derül ki egy kiszivárgott Pentagon-dokumentumból, amelyet amerikai médiumok láttak.

A dokumentum egyike a több Izraellel kapcsolatos dokumentumnak, köztük egy másiknak, amely azt állítja, hogy a Moszad magas rangú tisztviselői arra bátorították a kémügynökség tagjait és a polgárokat, hogy tiltakozzanak a kormány igazságügyi felülvizsgálati tervei ellen.

Az Ukrajnának történő lehetséges izraeli fegyverszállításokról szóló dokumentumról először a CNN számolt be, amely szerint Jeruzsálem „valószínűleg fontolóra veszi a támadó fegyverek szállítását, ha az Egyesült Államok fokozott nyomást gyakorol rá, vagy ha az Oroszországgal való kapcsolata megromlik”.

Izrael mindeddig ellenállt annak, hogy Oroszország 2022 februári orosz invázióját követően fegyvereket szállítson Ukrajnának.

Izrael habozásának egyik fő oka a jelek szerint az a stratégiai igénye, hogy fenntartsa a műveleti szabadságot Szíriában, ahol az orosz erők nagyrészt ellenőrzik a légteret.

A The New York Times vasárnap szintén beszámolt a dokumentumról, mondván, hogy az egy „feltáró elemzés”, és február 28-án kelt.

A dokumentum négy forgatókönyvet vázolt fel arra vonatkozóan, hogyan lehetne Izraelt rávenni, hogy védelmi és támadó katonai felszereléseket szállítson Ukrajnának.

A jelentés szerint a dokumentum úgy értékelte, hogy a „legvalószínűbb” út az lenne, ha Izrael a „török modellt” alkalmazná, amely szerint Izrael rakétavédelmi rendszereket adna el egy harmadik fél közvetítésével, miközben nyilvánosan a konfliktus békés lezárására szólítana fel és közvetítői szolgáltatásokat ajánlana fel.

A dokumentum szerint az Iránnak történő növekvő orosz fegyver- és technológiaszállítások, az iráni atomprogram leállításához kötődő, Izraelre gyakorolt amerikai nyomás, vagy az, hogy Oroszország izraeli áldozatokat okozna az IAF szíriai harci gépeinek lelövésével, szintén Izrael álláspontjának megváltoztatásához vezethet.

A Times jelentése részletezte azokat a fegyverrendszereket is, amelyeket az USA Izraelnek kíván szállítani, beleértve a Barak-8 és Spyder föld-levegő rakétákat és a Spike páncéltörő irányított rakétákat.

Ukrajna már régóta követeli, hogy Izrael fegyvereket, különösen rakétavédelmi eszközöket szállítson neki.

A Moszad is támogatta az izraeli kormányellenes tüntetéseket?

A CIA egyik napokban kiszivárgott hírszerzési dokumentuma ezt állítja. Az ügyben már megszólalt az izraeli miniszterelnöki hivatal is.