A Moszad is támogatta az izraeli kormányellenes tüntetéseket?

A CIA egyik napokban kiszivárgott hírszerzési dokumentuma azt állítja, hogy a Moszad magas rangú tisztviselői arra bátorították az alkalmazottakat, hogy tiltakozzanak az igazságügyi reformok ellen. Az izraeli hivatalos szervek visszautasítják a vádakat.

Két vezető amerikai újság, a New York Times és a Washington Post arról számolt be, hogy az elmúlt napokban az internetre kiszivárgott titkos amerikai hírszerzési dokumentumok között szerepel egy olyan értékelés, amely szerint az izraeli Moszad kémügynökség magas rangú tagjai arra bátorították az ügynökség alkalmazottait és az izraeli lakosságot, hogy tiltakozzanak az izraeli kormány tervezett igazságügyi reformjai ellen.

A 2023. március 1-jei keltezésű dokumentum szerint a magas rangú tisztviselők által támogatott tiltakozások „több olyan kifejezett felhívást is tartalmaztak, amelyekben az izraeli kormányt szidták”.

A dokumentum állítólag az amerikai CIA hírszerzési értékelése, és nem tartalmazza a tüntetéseket bátorító konkrét tisztségviselők nevét.

Az FBI vizsgálja a kiszivárogtatást, és jelenleg úgy vélik, hogy a kiszivárgott dokumentumok hitelesek.

Mindkét újság arról számolt be, hogy magas rangú izraeli tisztviselők visszautasították az állításokat.

Az izraeli miniszterelnöki hivatal is vasárnap közleményt adott ki az ügyben.

„Az amerikai sajtóban az éjszaka folyamán megjelent jelentés hazug és minden alapot nélkülöz. A Moszad és vezető tisztviselői nem bátorították – és nem is bátorítják – az ügynökség munkatársait arra, hogy csatlakozzanak a kormány elleni tüntetésekhez, politikai demonstrációkhoz vagy bármilyen politikai tevékenységhez.

A Moszad és a szolgálatot teljesítő magas rangú személyzete egyáltalán nem foglalkozott a tüntetések kérdésével, és elkötelezettek az állam szolgálatának értéke mellett, amely a Moszadot alapítása óta vezérli”

– közölte a Miniszterelnöki Hivatal.

Februárban a Moszad vezetője, David Barnea szokatlan módon engedélyezte, hogy a Moszad alkalmazottai részt vegyenek az igazságügyi reform elleni tüntetéseken, és a Moszad korábbi vezetői nyilvánosan az igazságügyi reformról szóló törvények befagyasztására szólítottak fel. Lehetséges, hogy ezekre az eseményekre utal a hírszerzési értékelés.

A Nagy Testvér figyel – Izrael az amerikai hírszerzés célkeresztjében

Washington megüzente Jeruzsálemnek, hogy nem akar váratlan meglepetéseket és szövetségese minden lépéséről tudni kíván.