Luxusnyaralások miatt kell magyarázkodnia a konzervatív bírónak

Clarence Thomas az amerikai legfelsőbb bíróság tagja pénteken elismerte azokat a vádakat, amelyek szerint nem jelentette be megfelelően az egyik befolyásos republikánus-adományozótól kapott luxusutakat. Nyilatkozatában kijelentette, hogy „mindig is igyekezett betartani a közzétételi irányelveket”.

A ProPublica egyik vizsgálat azt állította, hogy Thomas több mint két évtizeden keresztül gyakorlatilag minden évben elfogadta a pazar nyaralásokat, amelyeket egy jelentős republikánus adományozó fizetett.

Etikai jogi szakértők azt mondták a kiadványnak, hogy Thomas valószínűleg megsértette a közzétételi szabályokat, amelyek szerint jelentenie kellett volna a dallasi ingatlanmágnás, Harlan Crow magánrepülőgépén és jachtján tett utazásait, és valószínűleg még a Crow Adirondacks-i üdülőhelyén töltött tartózkodását is.

A ProPublicának adott nyilatkozatában Crow azzal érvelt, hogy ő és felesége „vendégszeretete” Thomas és felesége iránt nem különbözött attól a vendégszeretettől, amelyet más barátaik iránt tanúsítottak, és hogy soha nem próbálták befolyásolni Thomast „semmilyen jogi vagy politikai kérdésben”.

Thomas a saját nyilatkozatában ugyanezt visszhangozta, mondván, hogy a két házaspár 25 éve barátok, és „ahogy a barátok szokták, számos családi kiránduláson csatlakoztunk hozzájuk”.

Thomas megjegyezte, hogy szerinte semmi rosszat nem tett a „hivatali ideje elején” kapott útmutatás alapján.

„Ezek az iránymutatások most változnak, mivel a bírói konferencia bizottsága, amely a szövetségi bírói kar egészének pénzügyi közzétételéért felelős, éppen a múlt hónapban jelentett be új iránymutatást. És természetesen az a szándékom, hogy a jövőben ezt az iránymutatást kövessem” – mondta Thomas.

A múlt hónapban az Egyesült Államok Igazságügyi Konferenciája szigorúbb pénzügyi közzétételi szabályokat fogadott el a szövetségi bírák és az Egyesült Államok Legfelsőbb Bíróságának bírái számára, beleértve azt is, hogy jelenteniük kell, ha kereskedelmi ingatlanokban való tartózkodással vagy magánrepülőgépen való utazással ajándékozzák meg őket.

Alan Dershowitz: Politikai indíttatású a Trump elleni vádemelés

Az elnök korábbi ügyvédje szerint negatív precedenst teremthet a Trump elleni vádemelés, és utat nyithat a politikai indíttatású pereknek.