Elhunyt a nürnbergi per utolsó még élő, magyar származású ügyésze

Ferencz Benjámin 103 éves volt.

Pénteken, 103 éves korában elhunyt Ferencz Benjámin a nürnbergi per utolsó, még élő ügyésze. Halálhírét fia is megerősített – írja a New York Times nyomán a Mandiner.

Ferencz 1920. március 11-én született az erdélyi Nagysomkút nevű településen. Nem sokkal születése után a család az Egyesült Államokba menekült a zsidók elleni pogrom elől, miután Magyarországnak az 1920-as trianoni békeszerződés értelmében Erdélyt át kellett engednie Romániának.

Ferencz Benjámin a Harvardon tanult jogásznak, majd a második világháborúban katonaként Európában szolgált, a harcokat követően pedig háborús bűnösökkel foglalkozó nyomozó volt Buchenwaldban, Mauthausenben és Dachauban. Az amerikai kormányzat 1946-ban kérte fel, hogy vállaljon szerepet a nürnbergi perben.

1948-ban az volt a feladata, hogy ügyészként rábizonyítsa a bűncselekményeket az egyik SS kivégzőosztag 22 tagjára.

Az általa a bíróság elé állított 22 vádlott közül mindenkit elítéltek háborús bűnökért, közülük 14-en kaptak halálos ítéletet, többen, mint bármelyik másik nürnbergi perben.

A második világháború után a nácik által elkobzott vagyon visszaszolgáltatásáért kampányolt. Hosszú ideig küzdött a nemzetközi büntetőbíróság létrehozásáért és az agressziós háborúk megszüntetését célzó törvények elfogadásáért. A háborús bűnöket üldöző törvényszékről szóló elképzelései részben megvalósultak 2002-ben a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság létrehozásával – írta a New York Times.

Kilenc könyv és számos cikk szerzője volt, folyékonyan beszélt franciául, spanyolul, németül, magyarul és jiddisül, és felszólalt számos békekonferencián is.

Ferencz Benjámin: még mindig nem tanultuk meg a nürnbergi leckét

A nürnbergi perek utolsó életben lévő ügyésze szerint a társadalomnak fel kell hagynia „a háborúk dicsőítésével”.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem jelenítünk meg hirdetéseket.