Az EU önmérsékletre szólította fel a palesztin terroristákat és Izraelt is

Elítélte az Izrael és a palesztinok közötti erőszak fokozatos kiterjesztését, egyben minden felet önmérsékletre és nyugalomra szólított fel a folyamatban lévő vallási ünnepek idejére szombaton Josep Borrell, az Európai Unió (EU) külügyi és biztonságpolitikai főképviselője.

Az izraeli-palesztin feszültség azután fokozódott, hogy pénteken Tel-Avivban egy olasz turista meghalt és öt ember megsebesült egy palesztin terrormerényletben, nem sokkal azt követően, hogy Júdea-Szamáriában lövöldözéses terrortámadásban egy másik palesztin terrorista meggyilkolt egy izraeli testvérpárt.

Borrell hangoztatta, hogy „Izraelnek joga van megvédeni magát. Ugyanakkor minden válaszlépésnek arányosnak kell lennie. Az EU a folyamatos erőszak azonnali beszüntetésére szólít fel. Mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy a konfliktus ne terjedjen tovább”.

Hozzátette,

„Sürgetjük az összes felet, tanúsítson maximális önmérsékletet, hogy elkerülje a további eszkalációt és elősegítse a nyugalmat a folyamatban lévő vallási ünnepek idejére”.

Dilettáns diplomaták téblábolása az ígéret földjén

Izrael szerencsétlenségére a közel-keleti ügyekhez „értő” nyugati diplomatákból sosincs hiány. Vélemény.