Biden pészahi üzenetében azt ígérte, hogy harcolni fog az antiszemitizmus ellen

Joe Biden elnök szerdán bejelentette, hogy „átfogó” stratégiát fog kiadni az antiszemitizmus elleni küzdelemre, és a politikai spektrum minden szegmenséből származó zsidóellenes támadásokat idézett.

Egy magas rangú tisztviselő a Jewish Telegraphic Agency-nek elmondta, hogy a stratégiát, amelyről Biden azt mondta, hogy több mint ezer emberrel folytatott konzultációt követően készül el, még Ros Hásáná előtt közzéteszik.

„Biztosak lehetnek abban, hogy elkötelezett vagyok a zsidó nép biztonsága mellett”

– mondta Biden szerdán a CNN honlapján közzétett, pészahra időzített véleménycikkében. „Önökkel állok. Amerika önökkel áll. Elnökségem alatt továbbra is minden lépésben elítéljük az antiszemitizmust. A gyűlölet elhallgatása cinkosságot jelent”.

Biden ismét elmondta, hogy az elnökjelöltségre vonatkozó döntését részben a 2017-es halálos áldozatokat követelő neonáci felvonulás a virginiai Charlottesville-ben és Donald Trump akkori elnök kétértelmű elítélése ösztönözte.

„Ezt a gonoszságot az egész társadalomban látjuk” – mondta. „Terrorista támadások zsinagógák ellen. Zsidó üzletek ablakán bedobott téglák. Antiszemita szórólapokat hagynak zsidó házak pázsitján. Horogkeresztek autókon és temetőkön. Antiszemita graffitik és cselekmények általános, közép- és középiskolákban. Zsidó diákok zaklatása az egyetemi kampuszokon. Vallásos öltözéket viselő zsidók megverték és lelőtték őket az utcán.”

Egy kerekasztal-beszélgetésen, amelyet Doug Emhoff, Kamala Harris alelnök férje hívott össze tavaly év végén, több résztvevő is hangsúlyozta, hogy a fenyegetés nem csak a szélsőjobboldalról érkezik. Biden antiszemitizmus elleni küzdelemért felelős megbízottja, Deborah Lipstadt ezt az üzenetet tette diplomáciája középpontjába.

Az ADL múlt hónapban közzétett éves jelentése felszólította a polgári vezetőket, köztük az elnököt is, hogy ítéljék el a bármilyen eredetű antiszemitizmust.

Fotó: MTI/EPA/ABACA Pool/Yuri Gripas

Amerika felháborító támadása Netanjahu kormányzáshoz való joga ellen

Lepleződött az izraeli tömeges tüntetések valódi célja. Melanie Phillips véleménycikke.