Kína egyre idegesebb a tajvani-amerikai kapcsolatok miatt

Kína felszólította az amerikai képviselőház elnökét, hogy ne „ismételjen meg végzetes hibákat”, és mondja le szerdára tervezett kaliforniai találkozóját Caj Jing-ven tajvani elnökkel.

A kaliforniai kínai konzulátus nyilatkozata szerint nemcsak a térség békéjének és stabilitásának ártana, de „egyesítené a kínai népet egy közös ellenséggel szemben”, ha Kevin McCarthy, az amerikai alsóház elnöke megtartaná szerdára tervezett találkozóját Caj Jing-ven tajvani elnökkel.

A tajvani külügyminisztérium először múlt hónap elején erősítette meg, hogy a sziget elnöke közép-amerikai útja végén átutazóban megáll az Egyesült Államokban, ahol az ország nyugati partján a képviselőházi elnök fogadja őt.

Az Egyesült Államok közleménye szerint

a beiktatott megálló bevett gyakorlat az ilyen hosszú távú utak során, és semmi szükség nincs rá, hogy Peking túlreagálja a helyzetet.

A Los Angeles-i konzulátus szerint azonban „helytelen” a találkozót csupán megállónak nevezni, a tajvani elnök ugyanis „politikai műsor” érdekében szándékosan bonyolódik bele hivatalos találkozókba.

Nem számít, Caj Jing-ven milyen keretek között találkozik McCarthyval,

„a gesztus súlyosan megsértené a kínai népet, helytelen üzenetet küldene a tajvani szeparatista erőknek, valamint ártana a kínai-amerikai politikai kapcsolatoknak”

– áll a konzuli közleményben.

Pelosi után két héttel újabb amerikai törvényhozók látogattak Tajvanra

Kína Pelosi legutóbbi látogatására válaszul rakétákat, hadihajókat és harci repülőgépeket küldött a Tajvan körüli tengerekre.

McCarthy elődje, Nancy Pelosi korábbi képviselőházi elnök augusztusban tajvani látogatásával úttörő gesztust tett, ő volt ugyanis 25 év óta az első képviselőházi elnök, aki a szigetre látogatott. Antony Blinken amerikai külügyminiszter akkori közleménye szerint Pelosi tajpeji útja nem jelent változást az amerikai külpolitikában.

A konzulátus szerint azonban a találkozó „nem áll az amerikai és a kínai nép közös érdekében”, McCarthy pedig figyelmen kívül hagyja az elődje által elkövetett hibákat.

A kínai külügyminisztérium szóvivője hétfői nyilatkozatában mindemellett aláhúzta, hogy

„határozottan elítéljük a hivatalos interakció minden formáját az Egyesült Államok és a tajvani hatóságok között”.

Mao Ning hozzátette:

„Kína határozott lépéseket fog tenni annak érdekében, hogy megvédje szuverenitását és kiálljon területi integritása mellett”.

Kína és az USA hidegháborúzgat a Dél-kínai-tengeren

Kína ismét távozásra szólította fel a Milius nevű amerikai rombolót, amely behajózott a Dél-kínai-tenger Kína által sajátjának tartott részére.