Afrikai korrupcióért ítéltek el egy izraeli üzletembert Svájcban

Egy svájci fellebbviteli bíróság megerősítette kedden a Beny Steinmetz francia-izraeli gyémántkereskedő korrupciós ügyében két évvel ezelőtt hozott elmarasztaló ítéletet, egyúttal pedig felmentette egy korábbi, okirathamisítás vádjával indult eljárásban.

Két éve egy svájci bíróság bűnösnek mondta ki Steinmetzet és két társát abban, hogy Guineában köztisztviselőket vesztegettek meg az ottani vasérclelőhelyek feltárási engedélyeiért cserébe. A fellebbviteli bíróság ezt a döntést megerősítette, és három év börtönbüntetést szabott ki az üzletemberre. Az elítéltnek ebből 18 hónapot kell ténylegesen letöltenie a bíróság határozata szerint.

Az eljárás során Steinmetz ügyvédei teljes felmentést vagy az eljárás lezárását kérték arra hivatkozva, hogy nem a svájci bíróságok hatásköre az ügyben intézkedni, hiszen a szóban forgó bűncselekményeket nem Svájcban követték el.

Az üzletembert 2019-ben kapcsolatba hozták a Strache-botránnyal, amibe belebukott az osztrák kancellár, 2020-ban pedig egy román bíróság is elítélte, távollétében öt év börtönbüntetést kapott egy 2006-2008-ra visszanyúló, ingatlanokkal kapcsolatos ügyben, amely 145 millió dollárjába került a román államnak.

Strache videóbotránya: az izraeli kapcsolat

Egy Tal Silbersteint ismerő szakértő lapunknak elmondta: kizárt, hogy a kampányguru munkája lenne az ügy, a kivitelezés profi titkosszolgálati műveletre utal.