Emléktáblát avattak Budapesten Konrád György tiszteletére

Emléktáblát avatott Konrád György (1933-2019) Kossuth-díjas író, esszéíró, szociológus, Budapest díszpolgára tiszteletére a fővárosi önkormányzat vasárnap Budapest II. kerületében.

Az emléktáblát – Konrád György születésének 90. évfordulóján – a Torockó utca 2. szám alatt található háznál helyezték el, ahol az író élt.

Karácsony Gergely főpolgármester az ünnepségen arról beszélt, hogy a nagy magyar író, Konrád György igazságát a múló idő szélvihara is alig rezzenti: „még mindig igaza van, sőt talán egyre inkább igaza lesz”.

Úgy fogalmazott: „abban biztosan igaza van még mindig, hogy bátornak lenni a legjobban passzol az emberhez”, hozzátéve, félni időpocsékolás, a szabadságot félteni viszont a bátorság maga.

Konrád Györgynek még mindig igaza van abban, hogy a civilizált embernek ugyanúgy szüksége van a saját világnézetére, ahogy a saját nevére, fogkeféjére.

Akinek nincs, az szegény, akibe pedig „belediktálják, belemanipulálják ezt a világnézetet (…), az a legszegényebb”

– mondta.

Karácsony Gergely kijelentette: Konrád Györgynek abban van leginkább igaza még mindig, hogy nekünk, kelet-közép-európaiaknak hosszútávfutóknak kell lennünk. Be kell vallanunk, hogy az ideáihoz és eszméihez, ami a túlélt történelem tapasztalatából levont „emberségakaraton” és szabadságvágyon nyugszik, sokkal közelebb nem jutottunk azóta sem, hogy ő elment – mondta a főpolgármester.

Az író gondolatait idézve Karácsony Gergely azzal zárta a beszédét, hogy Konrád György „megmintázta a város szellemét, és egyike volt azoknak, akik bevitték ezt a várost a halhatatlanságba”.

Zsidó származású Budapest leghíresebb szülötte

Egy különleges fejlesztésű térképpel megtudhatja, hogy ki a világ akármelyik városának leghíresebb embere.

Bősz Anett humán területekért felelős főpolgármester-helyettes arról beszélt, Konrád Györgyöt „csak a legfontosabbak foglalkoztatták: Budapest, az egyén és autonómiája, Közép-Európa, a holokauszt utáni zsidóság sorsa, Magyarország elképzelhető és megteremthető nyugalma”.

Ezek a témák egymáshoz képest elsőre távolinak tűnhetnek, pedig szorosan összetartoznak: összeköti őket az egy és örök állandó, mégpedig az otthonkeresés vágya

– mondta.

Őrsi Gergely (Momentum-DK-MSZP-Párbeszéd-LMP) II. kerületi polgármester emlékeztetett: az elmúlt században voltak olyan évtizedek, amikor megpróbálták Konrád György gondolatait „ketrecbe zárni, betiltani”. Ma Buda olyan hely, ahol befogadó, egymásra odafigyelő közösség él, ahol függetlenül attól, ki mit gondol politikáról, vallásról vagy éppen világnézetről, tiszteljük egymást és a hétköznapi örömökre koncentrálunk – jelentette ki.

Az ünnepség végén az emléktáblánál koszorúkat és virágokat helyeztek el.

Akit a nácik és a kommunisták is üldöztek: ma lenne kilencven éves Konrád György

A híres íróra és szociológusra emlékezünk.